De Stolpersteine aan de Stationsweg ter hoogte van Kwalitaria 't Centrum gedenken vier leden van het Joodse gezin Wessels uit Oostvoorne, die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. * foto Wil van Balen.
De Stolpersteine aan de Stationsweg ter hoogte van Kwalitaria 't Centrum gedenken vier leden van het Joodse gezin Wessels uit Oostvoorne, die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. * foto Wil van Balen.

Paul Wessels spreekt tijdens dodenherdenking in Oostvoorne

Actueel 971 keer gelezen

Oostvoorne - Op maandag 4 mei wordt 's avonds om 8.00 uur met twee minuten stilte voor de 68ste keer stilgestaan bij de vele Nederlandse slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogen waarbij Nederland betrokken was, ten gevolge van oorlogshandelingen zijn gevallen.

In 1947, twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, werd de Nationale Dodenherdenking voor het eerst gehouden. De avond voor 5 mei, Bevrijdingsdag in Nederland, staat het land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Tot aan 1961 werden uitsluitend de gevallenen in de Tweee Wereldoorlog herdacht. Sinds 1961 herdenken we op 4 mei ook de Nederlandse slachtoffers van de oorlogssituaties en vredesoperaties die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Oostvoorne en het comité Herdenking '40 - '45 Rockanje tekenen in de gemeente Westvoorne voor de wijze waarop de plechtigheid jaarlijks plaatsvindt. In Oostvoorne geschiedt de herdenking op de begraafplaats aan de Voorweg. In Rockanje is de Oude Begraafplaats op de kruising van de Dorpsweg, de Vleerdamsedijk en de Raadhuislaan de plaats van handeling.

Stolpersteine
Tijdens de plechtigheid rondom 'Dodenherdenking 2015' in Oostvoorne zal de heer Paul Wessels spreken. Paul Wessels is woonachtig in Den Haag en is familie van het in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Oostvoornse gezin Wessels. Ook het Oostvoornse echtpaar Van Dijk kwam in de Tweede Wereldoorlog om in vernietigingskamp Auschwitz. Aan de Stationsweg in Oostvoorne, ter hoogte van Kwalitaria 't Centrum markeren Stolpersteine de voormalige woonplek van de familie Wessels, Izak (56), Antje (55), Nan (20) en Ben (18). Vader Wessels was juwelier/horlogemaker. Het gezin Wessels telde drie kinderen. Naast Nan en Ben ook de verstandelijk beperkte Carla, die als enige de Tweede Wereldoorlog overleefde.

'Struikelen'
De Stolpersteine, struikelstenen, zijn ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze zijn overal in Nederland geplaatst op plekken waar Joodse mensen woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Natuurlijk zijn de stenen niet bedoeld om er letterlijk over te struikelen, maar ze willen voorbijgangers in gedachten laten 'struikelen' over het ongelooflijke en onvoorstelbare wat er met het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Zes miljoen (!) Joodse mensen zijn in de vernietigingskampen van Nazi-Duitsland om leven gekomen…

Auschwitz
Het gezin Wessels werd op 7 oktober 1942 vanuit de woning aan de Oostvoornse Stationsweg op transport gezet naar Loods 24 in Rotterdam, een verzamelplaats voor Joodse mensen in de omgeving van Rotterdam. Van daaruit werden ze naar Amsterdam gebracht. In augustus 1943 werden Izak, Antje en Nan naar vernietigingskamp Auschwitz gebracht, waar ze om het leven kwamen. Ben moest in september 1943 naar kamp Westerbork, waar hij tot april 1944 woonde. Daarna vertrok hij naar kamp Bergen-Belsen waar hij op 22 maart 1945, minder dan twee maanden voor het einde van de Oorlog in Europa, op 18-jarige leeftijd stierf, wellicht aan vlektyfus.

Lesbrieven
Door middel van speciaal opgestelde lesbrieven worden de gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden onder de aandacht gebracht van de jeugd op de Nederlandse basisscholen. De door de schrijfster Riet de Leeuw van Weenen-Van der Hoek samengestelde lesbrieven houden de geschiedenis van in de oorlog omgekomen inwoners van Voorne-Putten in leven. En dat is waar Dodenherdenking voor is bedoeld. Nooit mogen de verschrikkingen van de oorlog mogen worden vergeten.

Helpen
In de lesbrieven komen niet alleen mensen uit de woonomgeving aan bod, die tengevolge van de oorlogshandelingen om het leven kwamen. Ook streekgenoten die zich met gevaar voor eigen leven inspanden om hun medemensen te helpen, worden onder de aandacht gebracht. Zo leert de lesbrief 'Ben Wessels, zomaar een jongen uit Oostvoorne', dat de familie Hoogvliet uit Rockanje gedurende de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan Maurits Berendsen, een 9-jarige Joodse jongen, die moest onderduiken om te voorkomen dat hij op transport werd gezet naar een van de Nazi-vernietigingskampen. Toen het in Rockanje te gevaarlijk werd, ontfermden Arie en Japie Bekker uit Oostvoorne zich over Maurits.

Van Herk
Bij het gezin van Oostvoornaar Janus van herk, vond de Joodse jongen Izaäk Bezemer uit Amsterdam een veilig onderkomen. Izaäk woonde in Oostvoorne onder de schuilnaam Jan Broekhuizen en bleef ook na de oorlog bij de familie Van Herk wonen omdat zijn ouders de oorlog niet overleefden. De familie Braal uit Oostvoorne ving de 13-jarige Peter Oppenheimer op. Martje Molewijk en Adrie van Dongen uit Rockanje verborgen tot aan januari 1944 bij elkaar zo'n 23 Joodse kinderen in hun pension 'Huize 't Meertje' aan de Molendijk.

Fotografie: Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant