OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Duinen 5, het jeugdhonk van Rockanje

Actueel 548 keer gelezen

Vijftig jaar geleden, toen Neil Armstrong voet op de maan zette en in Rockanje de 4.000e inwoner werd geboren, was er in Rockanje een bloeiende jeugdsoos: Duinen 5. Deze was in eerste instantie gevestigd in een duinboerderijtje nabij het Badhotel en vanaf 1970 in een houten keet even verderop, verscholen in een duinpan aan de duinrand.

"Duinen 5" was destijds een begrip, maar het weinige dat we ervan weten is een beschrijving in een krant uit 1968: "Duinen 5 is een gezellige, warme sociëteit waar iedereen kan doen en laten waar hij of zij zin in heeft. Er wordt gezongen, gelachen, gedanst, gepraat, gehost en gesprongen. Kortom alles wat de jeugd leuk vindt of waar zij behoefte toe voelt. Om acht uur kan er wild gedanst worden op muziek van de Rolling Stones, om half negen neemt Otis Redding bezit van de jongelui, terwijl men tegen tienen kan zitten dromen bij de overpeinzingen van Bobby Dylan. Alles is afhankelijk van de stemming. (…) de soos bestaat uit twee kamers (…). In de ene kamer kan worden gedanst, in de andere kan men rustig zitten praten of naar muziek luisteren. In deze "zitkamer" staan gezellige stoeltjes en wat banken met grote en kleinere kussens".

Het grootste bezit was de muziekinstallatie die de jeugd zelf bij elkaar had gespaard. Er mocht geen alcohol geschonken worden: wanneer de soos om elf uur sloot trokken de ouderen naar discobar Casablanca om nog een biertje te halen. Gemiddeld trok de soos 70 bezoekers per avond. Het kan dan ook bijna niet anders of alle jongeren van Rockanje zijn er wel eens geweest. Buiten de berichten in de krant heeft het Streekarchief echter helaas geen informatie. Wie helpt het Streekarchief aan foto's en verhalen?

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant