Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Pokémon Go

Actueel 124 keer gelezen

COLUMN - Toen ik in augustus Pokémonjagers in het centrum van Brielle signaleerde, dacht ik: yes! Dit wordt dé attractie waarmee we bezoekers naar onze regio kunnen lokken. Ik zag het al helemaal voor me: we laten wat extra van die Pokémonfiguurtjes los op de Brielse wallen, rond de Môluk in Tinte en op de dorpspleinen van Oostvoorne en Rockanje en bingo!

Liefhebbers stromen toe en wat willen die mensen? Natuurlijk een broodje, een patatje, een ijsje, een biertje op een terrasje, kortom alles wat het Pokémonjagen nog aangenamer kan maken dan het al is. Is dat mooi voor onze horeca of niet? En ik was heus niet de enige die zo dacht. De gemeenteraad van Den Haag was al lang op hetzelfde idee gekomen. Ze pakte de zaak niet half aan en riepen Kijkduin uit tot Pokémonhoofdstad van Nederland. Dit moest zonder twijfel een opleving van de plaatselijke horeca teweeg brengen. Was dat even een misrekening! Niet dat de Pokémonjagers het lieten afweten. Hordes belaagden het dorpsplein, de duinen en het strand. Vaste badgasten die al jaren afkwamen op een plek van rust, leegte en makkelijk parkeren werden nu opgeschrikt door een rondstampende menigte. Er was een filmpje van te zien op internet. Je zag zonaanbidders verschrikt opveren van hun badlakens toen de mensenmenigte het duin overkwam. Het leek wel een tsunami vanaf land in plaats vanuit zee. Natuurliefhebbers klaagden, want nog nooit banjerden zoveel mensen door het Natura 2000 gebied en nog nooit werd er zoveel rommel achtergelaten. En de horecaondernemers? Die waren dan toch zeker wel blij? Ook al niet. Pokémonjagers blijken niet de meest relaxte types te zijn. Die gaan er niet eens lekker voor zitten op een terrasje om te genieten van een versnapering.

Ze blijven op de been, met gebogen hoofd ronddrentelend, hun blik onafgebroken op hun telefoon. Moeten ze dan niet zo nu en dan een hapje nuttigen? Jawel, als de maag gaat knorren van al dat gejaag, grissen ze achteloos een meegebracht boterhammetje uit hun binnenzak. Als ze een droge mond krijgen van de spanning volstaat een teug uit de veldfles. En omdat het ook maar gewoon mensen zijn moeten ze dan na een poosje naar de wc. De manager van het pannenkoekenhuis zag hónderden mensen voor zijn deur verschijnen, die gebruik kwamen maken van zijn toilet zonder dat ze een consumptie bestelden. Er werd viermaal zoveel wc-papier doorheen gejaagd als voor het Pokémontijdperk, klaagde hij. Daar zou ik als ik hem was snel een leuk tarief voor instellen, maar voor hem is het kwaad allang geschied: zijn vaste klanten namen de benen en blijven weg. En dit idee had dan een economische impuls moeten geven… Achteraf is het maar goed dat we in onze regio van deze plaag verschoond zijn gebleven. Want ook wij houden graag een schoon en rustig strand en een ongeschonden Natura 2000 gebied. Het kost immers al moeite genoeg om onze vaste bezoekers zover te krijgen dat ze hun rommel opruimen of mee naar huis nemen.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant