Afbeelding

Fieldlab Green Economy Westvoorne geopend

Actueel 293 keer gelezen

Oostvoorne - Op 29 juni jl. is door wethouder Bert van der Meij - in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de industrie van Mainport Rotterdam, hogeschool en universiteit, rijks-, provinciale- en gemeentelijke overheid, en overig genodigden het Fieldlab Green Economy Westvoorne, gevestigd in een cabin aan het Slag Baardmannetje, noordoever Oostvoornse Meer, feestelijk geopend.

Door een druk op de knop konden de aanwezigen kennis nemen van het digitale uitwisselplatform www.fieldlabwestvoorne.nl. Vanaf dit moment wordt in het Fieldlab geëxperimenteerd, geïnnoveerd, ontwikkeld, getest en gedemonstreerd op ecologische ontwikkeling, duurzame energiewinning en circulaire economie. Daarmee draagt het Fieldlab Green Economy Westvoorne bij aan de economische ontwikkeling van het eiland Voorne Putten en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dit geeft een krachtige impuls aan de gehele regio en biedt versterking aan de lokale concurrentiepositie en de leefbaarheid in het gebied.

'Dit Fieldlab biedt vrije speelruimte aan water, zoute lucht, zand én aan onderzoek naar 'Innovation Through Nature'. De tegenstrijdigheid tussen natuur en bedrijvigheid biedt een uitgelezen kans deze plek als podium te gebruiken voor de ontwikkeling van duurzame initiatieven. Het gebied transformeert zich als verbindende schakel tussen de industriële bedrijvigheid, de dynamiek van de natuur en het stedelijk gebied', luidde de openingszin van wethouder Bert van der Meij tijdens de presentatie van het Fieldlab Green Economy Westvoorne.

Het Fieldlab is binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) aangewezen als dé plek waar jonge mensen kennis opdoen, bedrijven vraagstukken inbrengen, overheden faciliteren en de natuur optreedt als leermeester. Het is een unieke locatie om te observeren, te leren en te imiteren. Studenten kunnen de ongekende mogelijkheden van de omgeving ontdekken, bijvoorbeeld in zomerprogramma's waar recreëren en studeren hand in hand gaan. Innovatieve bedrijven gebruiken het gebied voor proefopstellingen en zogenaamde living-labs. En de recreant of passant mag als hij/zij dat wil ook een steentje bijdragen aan deze ontdekkingstocht; alles speelt zich immers open en transparant af in de buitenlucht.

Unieke mogelijkheden voor experimenten
Het Oostvoornse Meer is geschikt als testruimte voor materialen of technieken die onder water toegepast moeten worden. Langs de kant of op het duin hebben wind, zon, zoute lucht en vocht vrij spel. Proefmaterialen worden hier continu blootgesteld aan de elementen. De locatie is bij uitstek geschikt om concepten uit het laboratorium, de collegebanken of vanuit de bedrijven in de open ruimte te testen. Denk aan het ontwikkelen en testen van drijvende zonnepaneelvelden op een drijfinstallatie van gerecyclede grondstoffen. Of aan polymere bakken voor het kweken van waterplanten en mosselen. Wanneer het Fieldlab succesvolle producten ontwikkelt die lokaal geproduceerd kunnen worden, biedt de zone ook mogelijkheden voor de slimme maakindustrie.

De samenwerking met het Fieldlab en het project Smart Safe & Resilient Mainport (SSRM) maakt het mogelijk om economisch rendement uit banen en bedrijfsvestigingen te halen. Ook bestaat de mogelijkheid om ontwikkelde producten internationaal in de markt te zetten. De nabijheid van het HIC en de samenwerking met andere Fieldlabs (in Brielle en Spijkenisse) maken het mogelijk om de innovaties na succes te implementeren en te verhandelen naar Deltagebieden wereldwijd die identieke uitdagingen en kansen kennen.

Overheden en onderwijs als bondgenoten om bedrijven te verleiden in te stappen
In het Fieldlab wordt de behoefte van bedrijven en multinationals naar een circulaire economie expliciet gemaakt. De concurrentiepositie wordt op een bijzondere wijze versterkt door te leven met en te leren van de natuur. Een redelijk onverwachte wending in de industriële en stedelijke Metropoolregio. De natuurlijke omgeving functioneert hier als inspiratiebron voor bedrijfsprocessen en producten, om deze beter, slimmer, én aantrekkelijker te maken: 'Business Innovation through Nature'.


 

Nieuwsgierig? Kijk voor meer informatie eens op www.fieldlabwestvoorne.nl
Hier vindt u ook de beelden die van het gebied met een drone zijn gemaakt.

Voor overige informatie neemt u mobiel contact op met kwartiermaker Philip Drontmann:
06-51380641 of per e-mail: info@fieldlabwestvoorne.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant