Afbeelding

Veiligheidsplein schiet in de roos tijdens Oostvoornse Burchtfeesten

Actueel 411 keer gelezen

Oostvoorne – Het Veiligheidsplein was een publiekstrekker van de eerste orde tijdens de Burchtfeesten die afgelopen zaterdag alweer voor de 44ste keer het afscheid van de maand augustus begeleidden.

En Oostvoorne had de primeur in de regio, geen geringe prestatie met kapers als Brielle (Bruisend Brielle) en Spijkenisse (Bruisend Spijkenisse) op de kust, waar het zomerseizoen ook vaarwel werd gezegd en waar de uitdagende en spectaculaire demonstraties en activiteiten van de reddings- en veiligheidsdiensten van de Veiligheidsregio Rijnmond ook gewild waren. 'Oostvoorne was de eerste die een verzoek bij ons indiende om zo'n Veiligheidsplein in te richten,' vertelde directeur van de Veiligheidsregio Arjen Littooy, die afgelopen zaterdag de gehele dag in gala-uniform aanwezig was de verrichtingen van 'zijn' diensten in de gaten te houden. 'Tijdens dagen als deze worden de voertuigen en materialen die ons ter beschikking staan bij het bestrijden van rampen en calamiteiten gedemonstreerd. Dan kan het publiek zien waarvoor hun belastinggeld onder meer wordt aangewend.'

Prijsvraag
Aan de hand van een zes vragen omvattende prijsvraag kon het publiek langs de activiteiten op het Veiligheidsplein. En met de juiste antwoorden was het mogelijk om mee te dingen naar een van de prijzen, veelal beschikbaar gesteld door Oostvoornse ondernemers. Nog voor het middaguur was de stand waar de prijsvraag was af te halen 'uitverkocht', waardoor de grote belangstelling voor wat er op de Oostvoornse Hofweide allemaal te zien was, wel duidelijk was. De Veiligheidsregio had dan ook kosten noch moeite gespaard om de mogelijkheden en specialismen te tonen. Spectaculair waren de demonstraties van de brandweer waarbij verongelukte autobestuurders uit hun wrak werden geknipt. Ook de ambulancedienst en de vrijwillige reddingsbrigade ontbraken niet in het totaalplaatje dat werd getoond.

Oudheidkamer
De Oostvoornse Oudheidkamer, die 's morgens officieel werd heropend op de begane grond van het voormalige Oostvoornse gemeentehuis aan de Hoflaan, waar vroeger het VVV-kantoor huisde, profiteerde afgelopen zaterdag optimaal mee van de belangstelling die het interactieve Veiligheidsplein op de Hofweide trok.Na een jaartje van 'weg geweest' is de Oudheidkamer terug met een alleszins interessante expositie over de 'Schatten van Oostvoorne'. En dat Oostvoorne 'schatten' herbergt, die de moeite waard zijn, wordt op de expositie duidelijk gemaakt. Onder meer een op het Oostvoornse strand gevonden slagtand van de wolharige mammoet die in de prehistorie de toen nog niet ondergelopen bodem van de Noordzee bevolkte. Veel uniek (foto)materiaal uit vervlogen tijden, waaronder een schilderij van het na de Tweede Wereldoorlog afgebroken landhuis Mildenburg. En veel unieke stukken uit de door verzamelaar Erik Hage beschikbaar gestelde collectie 'Oostvoornse souvenirs' maken een bezoekje aan de opnieuw geopende Oudheidkamer echt de moeite waard.

Feest
En 's avonds was het feest als vanouds op het Dorpsplein. Ideaal zwoel zomeravondweer, volop eten en drinken en vrolijke muziek voor jong en oud. Geen wonder dat bijna heel Oostvoorne en omstreken tot in de kleine uurtjes op het Dorpsplein te vinden was.

Tekst: R.B.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant