Burgemeester Peter de Jong opende maandag de projectweken (Foto: Jos Uijtdehaage)
Burgemeester Peter de Jong opende maandag de projectweken (Foto: Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

BN-ers bezoeken CNS De Nieuwe Weg

Algemeen 879 keer gelezen

Oostvoorne - De vlaggen van de Health Promoters wapperen op de drie Kern Kunst-rotondes van Westvoorne want dit jaar schenkt 'CNS De Nieuwe Weg' in Oostvoorne aandacht aan deze organisatie.

Tijdens het schooljaar 2016/2017 staat het project 'Grenzeloos Gezond' van Health Promoters centraal en wordt er aandacht gevraagd voor de verschillen tussen leven in Nederland en in Zuid-Afrika.

Wat doen de Health Promoters in Zuid-Afrika?

Het is een is een non-profitorganisatie die voorlichting en training geeft op het gebied van hygiëne, gezondheid en het voorkomen van ziekten, in de townships van zuidelijk Afrika. Nog altijd komen ieder jaar duizenden mensen, vooral kinderen om, als gevolg van gebrekkige kennis over hygiëne en het voorkomen van ziekten. Zo overlijden kinderen aan diarree, infecties en andere ziekten die voorkomen kunnen worden. Daarom is hun slogan 'Preventie door Educatie'.

Het programma van 8 mei tot en met 19 mei

In alle klassen van 'CNS De Nieuwe Weg' wordt tijdens deze twee weken veel aandacht geschonken aan de Health Promotors en wordt het verschil duidelijk tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse kinderen.

Allereerst opende burgemeester Peter De Jong de projectweken en werd er door Piet Roelofs een luchtfoto gemaakt van de kinderen op het schoolplein. Tijdens deze weken zal er een combinatie gemaakt worden van leren over gezondheid, delen en samen plezier maken. De kinderen krijgen Djembelessen, fotografie les van Martinique Nederend, tandarts Hans Hofstede vertelt over hoe belangrijk een gezond gebit is en daarnaast deelt hij zijn ervaringen van zijn bezoek aan de Health Promoters in Zuid-Afrika. Ook bekende Nederlanders laten zich zien tijdens deze projectweken. Zo gaat Howard Komproe (Nederlandse stand-upcomedian) theaterlessen geven en vertelt voormalig woordvoerder van de Amsterdamse politie en goodwill ambassadeur van Health Promoters, Klaas Wilting over veiligheid.

Contact wordt er ook nog gemaakt met Zuid-Afrika; de kinderen spreken hun leeftijdsgenoten namelijk via Skype en zingen een lied voor elkaar. Op vrijdag 19 mei wordt dit project afgesloten met een bijzondere dag waarbij de jongsten worden vermaakt door Theatergroep Zongofamilie. De bovenbouw sluit het project af met een feestavond waarbij DJ Mr Oasis (Khalid Ouaziz) de avond muzikaal zal omlijsten. Veronica Buitenhuis- Sityo vertelt als Zuid-Afrikaanse het belang van Health Promoters en sluit het project af. Zij woont al jaren in Nederland en is de inkomende voorzitster van de 'Vrienden van de Health Promoters' in Nederland.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant