Het CDA-bestuur en leden van de Statenfractie bij hun bezoek aan Globeplant. Vierde van links Europarlementarier Wim van de Camp
Het CDA-bestuur en leden van de Statenfractie bij hun bezoek aan Globeplant. Vierde van links Europarlementarier Wim van de Camp

CDA Statenleden bezoeken Voorne

Algemeen 207 keer gelezen

Brielle/ Voorne-Putten – Vrijdag 19 mei bracht de vrijwel voltallige CDA-Statenfractie van Zuid-Holland een bezoek aan Voorne-Putten. Ook CDA Europarlementariër Wim van de Camp was aanwezig.

Het CDA-bestuur van Voorne-Putten informeerde hen over het reilen en zeilen op de eilanden en de knelpunten die zich daarbij voordoen. Bij bezoeken aan het aardwarmteproject in Vierpolders en het familiebedrijf Globeplant werd getoond hoe innovatief en duurzaam ondernemers op Voorne-Putten werken. Het aardwarmteproject draait nu op volle toeren. Met het volledig gebruiken van aardwarmte in plaats van aardgas wordt gezorgd voor 80% minder CO2-uitstoot. De negen deelnemende tuinders dragen zo hun steentje bij aan het tot stand brengen van een meer duurzame samenleving. Met respect keken de CDA- vertegenwoordigers hoe in het moderne familiebedrijf Globeplant topkwaliteit (groente)planten worden opgekweekt. Tijdens het bezoek stonden op de werkvloer 40.000 gerbera's klaar om te worden verzonden naar Lidl Polen en Litouwen. Het bedrijf had net een topweek achter de rug met een productie van 140.000 planten.

Verschillende knelpunten kwamen ter sprake, onder andere de stagnatie van de sociale woningbouw in Brielle. Een van de gevolgen is dat kinderen soms hun vertrouwde sociale omgeving kwijtraken omdat hun gezin na een scheiding geen betaalbare huurwoning in Brielle kan vinden en moet verhuizen naar Hellevoetsluis of Spijkenisse. Daarnaast werd de slechte bereikbaarheid van Voorne-Putten genoemd. Het CDA-bestuur gaf aan de prioriteit te leggen bij een snelle ontwikkeling van de A4-zuid (de verbinding tussen knooppunt Benelux die via Spijkenisse aansluiting geeft op de A29 bij Klaaswaal). Andere oplossingen, zoals de Blankenburgtunnel, leiden wat hen betreft alleen maar tot nieuwe knelpunten richting de overbelaste rondweg rond Rotterdam. Uiteraard kwamen ook de windturbines ter sprake. De gedachte die leefde bij de Statenleden dat Voorne-Putten een naar verhouding even groot aantal windmolens op zijn grondgebied heeft als de andere regio's in Zuid-Holland, werd ontzenuwd. Duidelijk werd gemaakt dat er op de eilanden en het direct eraan grenzende havengebied naar verhouding erg veel oudere exemplaren staan en deze zijn nog niet op de plankaarten aangegeven. Tot slot werd de kwetsbare positie van Voorne-Putten onder de aandacht gebracht. Aan de noordzijde wordt het gedomineerd door het haven- en industriegebied en voor de bereikbaarheid is het geheel afhankelijk van de (te weinige) tunnels en bruggen. Voorzitter van de Statenfractie Meindert Stolk meldde na afloop dat zeer veel inspiratie en kennis was opgedaan, en dat dit zeker van pas zal komen bij het naar voren brengen van de belangen van Voorne-Putten bij de provincie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant