Zwemveterane Conny Boer-Buijs werd in Hongarije wereldkampioene
Zwemveterane Conny Boer-Buijs werd in Hongarije wereldkampioene Foto: PR

Wereldtitel zwemmen voor Conny Boer

Actueel 368 keer gelezen

Hongarije - Conny Boer-Buijs, masterzwemster en inwoonster van Oostvoorne, voegde vorige week donderdag tijdens de FINA World Master Championships weer een wereldtitel aan haar imposante erelijst toe.

Bij en in het Balotonmeer in Hongarije was de Oostvoornse veterane op de drie kilometer open water de snelste van alle deelnemers.

Zware omstandigheden
De omstandigheden waaronder Conny Boer haar prestatie leverde waren even zwaar als extreem. Niet zozeer de afstand was voor de gelouterde zwemster van zwemvereniging ZV Vlaardingen-Schiedam (ZVVS) een probleem. Voor drie kilometer draait Boer haar hand niet om. Maar bij een buitentemperatuur van 35 graden Celsius en een watertemperatuur van 28 graden Celsius was vooral de warmte een enorme tegenstander.

Vochtverlies
Hoe vreemd het ook mag klinken omgeven door water, maar vochtverlies was een groot gevaar. Niet alleen voor Conny Boer-Buijs, maar voor alle deelnemers aan de open water kampioenschappen zwemmen. Vooral niet gaan oververhit raken, gaan 'koken' was het uitgangspunt. De enorme ervaring, gecombineerd met haar doorzettingsvermogen en zwemsnelheid, zorgden ervoor dat Conny Boer opnieuw de sterkste was in haar leeftijdscategorie. De Oostvoornse bleef in het Balotonmeer de concurrentes Thracy Clarkson uit Australië (2) en de Engelse Chris Brooks (3) voor.

Gehuldigd
Al jaren rijgt Conny, die al vele malen door de gemeente Westvoorne werd gehuldigd voor haar zwemprestaties en wier specialiteit de vrije slag is, de mastertitels aaneen. In 2010 pakte de destijds 60-jarige Oostvoornse in Zweden op de FINA World Master Championships die toen voor twaalfde keer werden gehouden, haar eerste gouden medailles. Ze zwom toen als jongste deelnemer in haar leeftijdscategorie wereldrecords.

Blijvertje
Dat Conny een blijvertje is, bewees ze in de daaropvolgende jaren. In 2011 won ze in de Oekraïense stad Yalta aan de Zwarte Zee op de Europese kampioenschappen voor Masters (seniorenzwemmers), die toen voor de dertiende keer weren georganiseerd zes gouden medailles. Op de lange baan was ze toen de snelste op de 800, 400, 200 en 100 meter vrije slag en de 50 meter vlinderslag. En in het open water pakte ze toen ook al goud op de drie kilometer.

Wereldrecords
In 2012 verbeterde Conny Boer-Buijs wereldrecords op de 4 x 100 meter wisselslag dames Masters. en pakte ze goud tijdens de veertiende FINA World Masters Championships. Op de 800 meter vrijeslag, 50 meter vlinderslag en 3000 meter vrijeslag open water werd ze toen ook wereldkampioen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant