Geflankeerd door Jan Post (l) en zoon Frank ziet Cor Sjoukes op het Oogstfeest in Tinte dat het goed gaat. (Foto: Jos Uijtdehaage).
Geflankeerd door Jan Post (l) en zoon Frank ziet Cor Sjoukes op het Oogstfeest in Tinte dat het goed gaat. (Foto: Jos Uijtdehaage). Foto: josuijtdehaage@planet.nl
ZOMAAR EEN WESTVOORNAAR

Cor Sjoukes

Actueel 1.195 keer gelezen

Eind juli wordt hij 63. Maar hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd gaat naderen, verliet Cor Sjoukes nooit de Molendijk, de dijk in Oostvoorne waar hij werd geboren. Pa Rinus Sjoukes was agrariër op het bedrijf dat later door Cor's broer Maarten werd voortgezet en waar nu diens zoon, Cor 's neef Jeroen de scepter zwaait.

De winkel van Sjoukes, vermaard om de verse, vaak zelf geteelde groenten, trekt klanten uit de wijde omtrek. Natuurlijk is Cor ook klant van zijn broer en neef, want hij woont dicht in de buurt. Zijn huis, zelf gebouwd in 1980, staat aan het einde van de Molendijk, met de deur altijd open voor wie er maar langs komt, want geïnteresseerd en hulpvaardig als hij is, bouwde Sjoukes in de bijna 63 jaren van zijn leven een enorme kring van vrienden en kennissen op.

Muizen in alle soorten en maten begroeten je bij een bezoek aan huize Sjoukes aan de Molendijk. De beeldjes en afbeeldingen van de kleine knagers zijn een knipoog naar de bijnaam die de familie Sjoukes in Oostvoorne heeft. Cor is een 'mus' en hij is er trots op. Net als op zijn vrouw, zijn twee zoons en de drie kleinkinderen.

Een andere trots van Sjoukes is zijn schuur. Vrijwel niks van wat er in de 'schuur van Sjoukes' staat is nieuw, maar alles is in perfecte staat. Hij is een man van weinig woorden, maar hij laat zijn handen spreken. Het is een uitdaging voor Cor om alles wat kan rijden ook rijdende te houden. Gouden handen, geoefend door vele jaren van 'prutsen', laten het niet nieuwe, maar goed onderhouden gereedschap doen wat het moet doen. Net als op zijn spullen is Cor zuinig op zijn lijf. Dat probeert hij zo fit mogelijk te houden. Voornamelijk met het wekelijks rennen van vele kilometers. Maar zodra het waait, maken de loopschoenen plaats voor de surfplank om 'golfjes te pakken' op het Oostvoornse Meer.

Kever
De eerste auto die Cor's vader Rinus in de jaren '60 kocht was een Volkswagen kever. Hij deed dienst tot hij niet meer reed en bracht vervolgens zijn oude dag door als autowrak onder een doek in een hoek van de werf van Cor. Na het overlijden van Rinus nestelde het idee om de kever, die jarenlang de trots van zijn vader was geweest, weer 'op de weg' te krijgen. Een immense restauratieklus die een jaar of vijf terug werd afgerond. 'Kijk, daar gaat Rinus Sjou'. Dat moeten de mensen denken als de kever rond ééde Molendijk laat zien. Een rijdende herinnering aan een 'grote mus'.

Ruim zes decennia aan de Oostvoornse Molendijk hebben Cor Sjoukes geleerd hoe het was en hoe het is. Tijden veranderen en Sjoukes verandert mee. Oogstfeest in Tinte? Cor is erbij. Boerenbrommercross in Rockanje? Cor ziet ze gaan. Brommerparade in Oostvoorne? Cor rijdt mee. Wat oud is, weer bijna nieuw maken, dat is de sport. Heden of verleden Sjoukes houdt beide in ere. Zijn vader was een 'grote mus', maar Cor is ook bepaald geen grijze…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant