Het orgel in De Dorpskerk werd in 1770 gemaakt voor de Doopsgezinde Kerk van Haarlem door de orgelmaker J.H.H. Bätz (1709-1770)
Het orgel in De Dorpskerk werd in 1770 gemaakt voor de Doopsgezinde Kerk van Haarlem door de orgelmaker J.H.H. Bätz (1709-1770) Foto:

Gerestaureerd orgel in de Dorpskerk weer in gebruik

Oostvoorne - Op 25 juni zal het recent gerestaureerde Bätz-Friedrichs-orgel van De Dorpskerk te Oostvoorne tijdens een feestelijke kerkdienst in gebruik worden genomen. Daarnaast is er om 15.00 uur een concert waarbij diverse musici hun spel laten horen.

In het jaar 2000 werd het orgel gerestaureerd door orgelbouwer De Graaf, onder advies van Hans van Nieuwkoop. Orgelbouwbedrijf Elbertse uit Soest heeft momenteel het instrument in onderhoud en heeft onder leiding van Aart Bergwerff het instrument schoongemaakt, de mechaniek opgeknapt en waar nodig de intonatie verbeterd.

In De Dorpskerk van Oostvoorne bestaat een levendige muziekpraktijk: de protestantste gemeente beschikt over een cantorij onder leiding van Elly Bakker, eveneens professioneel blokfluitiste. Daarnaast is sinds 2008 Jolanda Zwoferink als hoofdorganiste verbonden aan het historische Bätz-Friedrichs-orgel. Ron van Halen en Marco 't Hart zijn eveneens als organist verbonden aan de kerkelijke gemeente.

Om het orgel onder de aandacht te brengen bij jonge orgelstudenten en afgestudeerden jonge organisten zal er op zaterdag 24 juni van 10.00-15.00 uur een masterclass worden gegeven door Henco de Berg, waarbij barokmuziek uit Nederland, Frankrijk en Duitsland centraal staat.