Lampionoptocht Oostvoorne: dorpstraditie die moet blijven | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
Meelopen als een M&M-snoepje in de lampionoptocht van Oostvoorne; dat is toch 'om op te vreten...?' (Archieffoto: Jos Uijtdehaage)
Meelopen als een M&M-snoepje in de lampionoptocht van Oostvoorne; dat is toch 'om op te vreten...?' (Archieffoto: Jos Uijtdehaage) (Foto: Jos Uijtdehaage)

Lampionoptocht Oostvoorne: dorpstraditie die moet blijven

  •   103 keer gelezen   Actueel

Oostvoorne – Het lijkt nog wel even weg, maar voor je het weet trekt hij weer door het dorp. De Lampionoptocht van Oostvoorne. Op zaterdag 7 september ziet het langs het parcours, waar de traditionele optocht dan voor de 99ste (!) keer voorbij komt, ongetwijfeld weer zwart zien van de mensen.

Maar hoewel het honderdjarig jubileum nadert, is de optocht helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Zonder deelnemers is er namelijk geen optocht en of het iets is van de huidige tijdgeest, mag iedereen voor zichzelf uitmaken, maar feit is dat ook de grootste en meest prestigieuze lampionoptocht van heel Voorne, die de lampionoptocht van Oostvoorne toch al van jaar en dag is, heeft te maken met een teruglopend deelnemersaantal, in tegenstelling tot het aantal toeschouwers dat elk jaar nog lijkt toe te nemen.

Blikvangers
De bouwers van de grootste blikvangers in de optocht beginnen vaak al maanden van tevoren met hun klus. Eerst brainstormen over een idee, dat doorgaans overeen moet stemmen met het thema waaronder de optocht wordt gehouden. En dan beginnen aan het uitwerken ervan. Al vele tientallen jaren wordt de lampionoptocht van Oostvoorne gedragen door enthousiaste groepen die tekenden voor de schitterendste creaties. Het publiek smult ervan en voor de makers is het bouwproces een hobby die zijn beloning vindt in de waardering en de bijval van de toeschouwers.

Bescheiden
Toch begon de Lampionoptocht bijna honderd jaar geleden heel klein en bescheiden. In een jaargetijde dat de avonden gaan korten, maar de temperatuur buiten vaak nog lekker is, is het voor de allerkleinsten een avontuur om met een verlichte lampion, of een fraai versierde fiets, of met allebei door de eigen omgeving te trekken. Al of niet verkleed, genieten van de belangstelling.
Gaandeweg kwamen daar de creatievere en veel arbeidsintensievere bouwsels van de hobbyisten bij en samen groeiden de deelnemers uit tot de grootste optocht van het eiland. Grote wagens, groepen lopend, karretjes (handgetrokken) en individuele lopers. Het maakt niet uit hoe je deelneemt aan de stoet. Groot en klein, jong en oud, iedere Oostvoornaar liep in de loop der jaren wel mee in de Lampionoptocht. En langs de route die de optocht volgt, laat men zich evenmin onbetuigd. In ruil voor het gratis kijkspektakel dat langs de woning trekt, versieren veel inwoners de tuin. Vaak een gezellig vuurtje in de vuurkorf erbij en vaak ook visite van vrienden en kennissen wier woning niet aan de route ligt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>