Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Straatbeeld 2

Actueel 97 keer gelezen

Er zijn van die onderwerpen waarover iedereen een mening heeft. En vaak is dat terecht, omdat iedereen er ook bij betrokken is. Zo'n onderwerp is de openbare ruimte. Nog afgezien van hoe die ingericht moet worden – waar parkeren, wel of geen brug, steigers langs het water weghalen of juist aanbrengen? – is vooral de eerste indruk iets waarover menigeen zich kan opwinden. Begrijpelijk, want het gaat om onze directe leefomgeving en die moet gewoon prettig zijn.

En dan komen we op het punt van conflicterende belangen. Voor sommigen is het fijn om hun auto te parkeren pal voor de plek waar ze wezen moeten. Anderen ondervinden daar hinder van omdat ze er omheen moeten laveren met kinderwagen of scootmobiel of gewoon omdat ze het een rommelig gezicht vinden. Sommigen vinden het wel makkelijk om hun hond te laten poepen en daarna snel door te lopen. Anderen vinden het vies om tussen die hondendrollen door te moeten lopen of er middenin te trappen. Sommigen hebben geen zin om een leeggedronken blikje of pakje weer in hun tas te stoppen en laten het na de laatste slok vallen waar ze op dat moment toevallig zijn. Anderen struikelen daarover, letterlijk en figuurlijk.

Sommigen hebben geen zin of tijd om hun tuin bij te houden. Een heg snoeien of een hekje verven verfoeien ze. Daarom bestellen ze bij de bouwmarkt vele strekkende meters schuttingdelen en omheinen er hun grondgebiedje mee, ook aan de straatzijde waar iedereen langs loopt. Anderen vinden dit een deprimerend gezicht, vermoeden dat hierover wel iets geregeld is in gemeentelijke verordeningen en vragen zich af waarom er niets aan gedaan wordt.

Dan zijn er nog punten waarbij iedereen tegengestelde belangen en emoties heeft. Dat we alles moeten doen om ons milieu te redden van de ondergang, daarvan is bijna iedereen nu wel overtuigd. Maar hoe? Afval moet gescheiden worden, maar waar precies? Kan het echt niet anders dan via al die verschillende containers die nu dag in dag uit op de trottoirs staan?

Zou het geen beter idee zijn om te zorgen dat er veel minder afval geproduceerd wordt? We zijn jarenlang opgevoed met de slogan dat een beter milieu bij jezelf begint, maar in dit geval lijken overheidsmaatregelen toch effectiever. Misschien dat het gewoon verboden kan worden om een onsje kaas te verpakken met zevenentwintig velletjes plastic?

Het zijn zo van die onderwerpen waar je steeds meer over hoort praten. Iedereen heeft ideeën over 'schoon en netjes', maar de uitwerking van die ideeën in de praktijk verschilt nogal. In Brielle krijgt deze kwestie steeds meer urgentie. Want het duurt niet zo lang meer of het is hier groot feest. Een feest met hoog bezoek, journalisten met camera's en hordes toeristen. Dan willen we uiteraard ons beste beentje voor zetten. Hoe gaan we dat aanpakken? Overal worden nu plannen gesmeed en ideetjes uitgebroed. Voor je het weet is het 2022 en dan moet het hier schitteren en blinken. Een geweldige gelegenheid om alles eens flink op te poetsen.

Uit de krant