Afbeelding

Meerderheid Zuid-Hollandse gemeenten neemt onwettelijke maatregelen gratis huwelijk

Actueel 220 keer gelezen

27 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten nemen onwettelijke maatregelen bij het aanbieden van een gratis huwelijk. Gemeenten sluiten inwoners uit andere gemeenten uit of rekenen zelfs tóch kosten bij een 'gratis' huwelijk. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.

De meest voorkomende maatregel van gemeenten om de kosten van het gratis huwelijk te drukken, is het weren van inwoners uit andere gemeenten. In totaal hanteren 27 gemeenten deze uitsluiting, waaronder Delft en Leiden. 

Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken onderschrijft dat wat de gemeenten doen niet is toegestaan. Toch begrijpt hij dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: "Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen."

Gorinchem rekent kosten voor 'gratis' huwelijk

In Gorinchem kan zelfs niemand gratis trouwen, want een bruidspaar moet € 23,75 afrekenen voor een verklaring van het voorgenomen huwelijk. Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) is daarover heel duidelijk: "Kosteloze huwelijken mogen geen leges in rekening gebracht worden door de gemeenten. De wet staat dit niet toe." 

Wachttijd Zuid-Holland boven landelijk gemiddelde

Bruidsparen die in Zuid-Holland een gratis huwelijk willen sluiten, wachten het langst van heel Nederland. De gemiddelde wachttijd is 105 dagen, terwijl dit landelijk 79 dagen is. Koppels die in de gemeente Den Haag of Nissewaard willen trouwen, moeten 8,5 maand wachten voor een gratis jawoord. Ook in Westland, Delft en Leiden is een lange wachttijd: ongeveer een half jaar. In Wassenaar en Westvoorne is geen wachttijd voor het gratis huwelijk. Wel moeten bruidsparen rekening houden met de wettelijk verplichte ondertrouwperiode van twee weken.

Wachttijd korter door overtredingen

De Zuid-Hollandse gemeenten die buitenstaanders weren, hebben een wachttijd van 85 dagen voor een gratis huwelijk. De wachtlijst bij gemeenten die iedereen een gratis huwelijk aanbieden en zich dus aan de wet houden, is langer: 139 dagen. 

Alle onderzoeksresultaten zijn te bekijken op: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/gratis-trouwen-nederland

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant