Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Straatbeeld 3

Actueel 121 keer gelezen

We waren dus met z'n allen aan het nadenken over het straatbeeld in het algemeen en dat van Brielle in het bijzonder. Dat laatste met het oog op de festiviteiten die voor 2022 gepland staan. Dan is het 450 jaar geleden dat we de Spanjaarden de poort uit gooiden. Dat ze daarna nog tachtig jaar ons land onveilig maakten, daar hebben we het nu even niet over. We hebben zin in een feestje en dat zal dan ook gevierd worden. Zei ik feestje? Gróót feest gaat het worden.

Want je kunt wel op je vingers natellen dat we hoog bezoek mogen verwachten. Koninklijk bezoek hoort bij de belangrijke Brielse 1-april jubileumjaren. Komt de koning? Niemand die daar officieel nog iets over kan zeggen uiteraard. Maar ik eet mijn hoed op als hij thuis blijft. En hij zal toch zeker niet in z'n uppie de reis naar ons Brieltje ondernemen? Nee, de koning neemt vast Máxima gezellig mee. Trouwens, als het moment daar is, dan is de kroonprinses inmiddels meerderjarig. Dikke kans dat Amalia ook van de partij is.

Het is dus wel zaak dat we ons beste beentje voor zetten. Moderne vorsten houd je bij zo'n evenement niet meer gevangen in een suf receptiezaaltje of achter het hek van een sjiek opgetuigd bordes. Voor je het weet zit WA een pilsje te drinken in de Hoofdwacht en flaneert Max met haar dochter door de straten op zoek naar fijne boetiekjes. Dan moeten we wel zorgen dat alles er picobello uitziet.

Eerst de normale basisdingetjes. Geen hondenpoep, mensenkots en blikjes en bekertjes op straat. Geen fout geparkeerde auto's, roestige fietswrakken of ander grof vuil langs de stoepranden. Geen overvolle prullenbakken of omgewaaide minicontainers, losse trottoirtegels, beschadigd wegdek of opgebroken straten. Laten we niet vergeten dat de Oranjes van oudsher gewend zijn dat dit soort zaken aan hun oog onttrokken wordt.

Dan komen we op het volgende punt. Daarbij wordt een beetje meer zelfwerkzaamheid van de Brielse inwoners verwacht. Zou u allemaal uw voordeur en tuinhekje een likje verf willen geven? Het is zo'n kleine moeite en bovendien heeft u er zelf nog jarenlang lol van. En mag er een bloemetje in de (gevel)tuintjes? Er zijn oranje tulpen die begin april al prachtig bloeien. Wacht er niet te lang mee, meteen dit najaar de grond in met die bollen, dan heeft u tijd om wat te experimenteren. Tip: denk eens aan de soort 'Prinses Irene'. Of nog beter: de 'Willem van Oranje'. Ik heb geen aandelen, zie het als orangistisch enthousiasme.

Tot zover alles goed en wel, maar hiermee gaan we nog geen opzien baren. Hoe gaan we zorgen dat we knallen met ons straatbeeld? U heeft daar vast ook al allerlei ideeën over. Ik weet dat ik een teer punt raak, maar zelf dacht ik meteen aan de roze koppen. Zouden die voor een jaartje knaloranje mogen zijn? Hoe denkt de kunstenaar hier over? En de schoonheidscommissie? En de politici? En al die anderen die moeite hadden met knalroze? Mogen we voor één keer eens vurig vlammen?

Uit de krant