Afbeelding

Nieuwe tambour-maître 110-jarige Volharding

Actueel 873 keer gelezen

Oostvoorne - Zaterdagavond 7 september vond de 99ste lampionoptocht in Oostvoorne plaats. Voor de 29-jarige Danique Jennissen zou deze optocht heel bijzonder worden, want zij mocht officieel voor het eerst als nieuwe tambour-maître van Muziekvereniging Volharding vooruit lopen.

Danique komt uit Limburg en verhuist op haar achttiende naar Vlissingen om daar te studeren op de zeevaartschool voor maritiem officier. Daar leert ze haar huidige vriend Senne kennen. Samen verhuizen ze in 2012, inmiddels afgestudeerd, naar Oostvoorne. Een jaar later wordt ze lid bij Volharding en speelt daar hobo. Ze weet zich nog goed te herinneren dat ze gevraagd werd om de taak van tambour-maître, die 60 jaar lang door Maarten van de Polder werd vervuld, over te nemen. Danique vraagt zich af waarom uitgerekend zij voor deze taak gevraagd wordt. "Ik heb gelijk gezegd dat ze niet veel aan mij zouden hebben, omdat ik door mijn werk als stuurman op een schip 6 van de 12 maanden weg ben. Maar het bestuur verzekerde mij dat ze vervanging voor mij zouden regelen op de momenten dat ik er niet zou zijn", gaat ze verder. Danique gaat akkoord. "Maar ik wilde wel eerst een tambour-maître-opleiding volgen om het te leren", was haar voorwaarde.

Vier maanden lang bezoekt ze, twee maal in de maand, de militaire kazerne in Apeldoorn. Daar leert ze de kneepjes van het vak. Een van de onderdelen die ze leert, is het dirigeren van een stilstaand muziekkorps. "Muziek maken is heel iets anders dan muziek dirigeren", beseft ze al gauw. Om dit te leren mag ze af en toe, tijdens een repetitie, oefenen voor de leden van Volharding. Ondanks de aanwijzingen en goed bedoelde adviezen, vindt ze dit toch een moeilijk onderdeel. Maar ze zet door. Tijdens het Internationale Jeugdvoetbalcompetitie bij OVV, mag Danique voor het eerst 'proefdraaien' en tijdens de lampionoptocht in Oostvoorne wordt haar taak als tambour-maître dan echt officieel. Bijna dreigt het vlak voor aanvang nog mis te gaan, wanneer haar schoenzolen loslaten. "Ik had mijn oude wandelschoenen van zolder gehaald om daar de eerste keer op te lopen. Ik dacht dat het geluk zou brengen. Maar de zolen van mijn schoenen lieten los. De organisatie wilde al beginnen, maar ik zei dat ze nog even moesten wachten. Ik pakte mijn telefoon , heb naar huis gebeld of er andere gebracht konden worden", vertelt ze. Dan kan het marsen eindelijk beginnen.

"Ik heb ze eerst in de houding gezet en ze drie dingen meegegeven", weet ze nog. "Ik ben de baas, ik bepaal het tempo en laat zien dat je er plezier in hebt". Haar onzekerheid is op dat moment verdwenen. "Ik vond het geweldig. Een euforisch gevoel", zucht ze. Op de pauzeplaats staat dirigent Rob Scheers van Volharding om het debuut van Danique te zien. "Ik kwam aanlopen en ik glunderde van oor tot oor", bekent ze. Ook de vele positieve reacties die ze krijgt, doen haar goed. Aan het einde van de avond loopt Volharding als laatste nog een rondje over de Hofwei met een heel trotse Danique als de nieuwe tambour-maître van Muziekvereniging Volharding. Een moment dat de Limburgse niet snel zal vergeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant