Afbeelding
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT

De Brielse Torenzegels

Actueel 258 keer gelezen

In 1965 namen Brielse middenstanders het initiatief dat jarenlang succesvol zou blijken. Zij gaven spaarzegels bij elke 50 cent die een klant in hun zaak besteedde. Voor een volgeplakte kaart met 250 zogeheten torenzegels kreeg de klant een rijksdaalder.

Eind jaren zestig waren voor de middenstand mooie tijden; nieuwe wijken als Rugge en Meeuwenoord betekenden nieuwe inwoners (klanten). Die werden welkom geheten met een spaarkaart waarop al een rijtje zegels was geplakt. In 1969 organiseerden de Torenzegelwinkeliers een beurs in de sloepenloods op het Maarland. Gedurende vier dagen presenteerden zich daar de middenstand van Brielle. Een beurs was een veilige omgeving; de bezoekers hoefden niet bang te zijn om iets te moeten kopen. Er werd wel een toegangsprijs gevraagd van 75 cent, maar dat was alleen maar om de jeugd buiten de deur te houden. Eventuele winst zou gegeven worden aan Libertatis Primitiae. Die muziekvereniging speelde namelijk een belangrijke rol.

Op woensdag, de dag dat de beurs geopend werd door de echtgenote van burgemeester Van Es, marcheerde het korps door Rugge, de volgende dag in Meeuwenoord en op vrijdagavond in de binnenstad. Ook op zaterdag, wanneer de beurs gesloten zou worden door de burgemeester, zou de muziek zich laten horen. De organisatoren spaarden kosten noch moeite en lieten over het hele eiland speciale actiekranten bezorgen. Iedere bezoeker maakte bovendien kans op aantrekkelijke prijzen. Op zaterdag vloog er zelfs een vliegtuig boven Brielle die pamfletten liet neerdwarrelen. Bij inlevering kon men een prijs winnen. De volgende jaren zouden de acties alleen maar groter worden. Er moeten tienduizenden spaarkaarten zijn verzilverd en wat nou zo jammer is: er is er waarschijnlijk niet één bewaard gebleven.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant