Afbeelding

Op een zomerse dag in september…

Actueel 240 keer gelezen

Vorige week zondag besloten mijn zus en ik onszelf en de kinderen nog even 'uit te laten'. Na wat standaardgebakkelei over het waar, wanneer en hoe laat parkeerden we anderhalf uur later onze auto's bij de eerste slag in Rockanje. De kinderen wilden ravotten in het Speelbos en dus liepen wij braaf achter hun aan.

Bij aankomst werden wij blij verrast door een schilderachtig tafereel dat een gevoel van nostalgie opriep: grazende schapen in het Voornes Duin. Een prachtig gezicht dat een gevoel van nostalgie oproept. De kinderen deelden ons enthousiasme en bevonden zich, na goedkeuring van de herder, al snel tussen de kudde.

Genietend van kinderen die kennismaakten met de natuur zoals natuur bedoeld is, ving ik ondertussen wat flarden op van het gesprek dat de herder voerde met een buitengewoon opsporingsambtenaar (een BOA). Nadat zij hun gesprek hadden afgerond besloot ik kennis te maken met de herder. Niet alleen wilde ik weten of het beeld van de grazende schapen een eenmalig schouwspel was, maar ook was ik nieuwsgierig naar zijn verhaal met de BOA. De herder stelde zichzelf voor als Cor Noordermeer. Hij zag er uit als een herder zoals ik ze tot vandaag alleen op een foto had gezien. Een man met een baard, een herdershoed en in zijn hand een echte herdersstok. Cor werd vergezeld door zoon Niels en schapendrijver Yara (zijn bordercollie). Hij stond ons allervriendelijkst te woord en vertelde over zijn werk. Of eigenlijk: zijn passie. Want passie heb je wel nodig als je acht uur per dag zeven dagen in de week te vinden bent in de duinen.

Cor, die oorspronkelijk uit Herkingen komt, vertelde dat hij en zoon Niels deel uitmaken van het team van Carlette van Schaick. Met z'n drieën delen zij een liefde voor het schapenhoeden. Sinds 1 augustus van dit jaar laten zij in opdracht van de gemeente Westvoorne dagelijks schapen op diverse plekken binnen de gemeente. Een biologische manier van landschapsbeheer.

De schaapskudde Westvoorne staat niet stil. Zo trok de kudde afgelopen maandag 16 september over het strand naar het Jachtpad van Natuurmonumenten om ook daar het groen kort te houden en de paden bewandelbaar. Fans konden via een live stream meegenieten van deze trektocht. Na een tweewekelijks verblijf op het Jachtpad zal de kudde vertrekken naar het strand van Oostvoorne waar ze in opdracht van het Zuid Hollands Landschap de Slikken van Voorne zullen begrazen. De trektocht eindigt dit jaar bij de Tenellaplas verderop in de duinen waarna de kudde eind maart, begin april weer terug zal zijn tussen de eerste en de tweede slag. Cor geniet er zichtbaar van als hij zijn passie over kan brengen op de wandelaars en bezoekers van het Voornes Duin. Helaas verloopt dit contact niet altijd positief. En zo sla ik een brug naar het gesprek met Cor en de BOA. Regelmatig wordt het team uitgescholden en zelfs bedreigd door wandelaars met loslopende honden, zo vertelt hij. Wanneer schapen rennen of bewegen komt er bij honden een stofje vrij waardoor hun instinct aanslaat. Dit is natuurlijk gedrag. Echter, in dit duin geldt een aanlijnplicht. Het is dus niet de bedoeling dat de loslopende honden bij wie het instinct wordt aangewakkerd de kudde aanvallen. Cor zal de dames ten alle tijden proberen te beschermen en heeft al genoeg zorgen om hun veiligheid als hij niet in de buurt is. Dus beste hondenbezitters van het Voornes Duin wilt u rekening houden met Cor en zijn kudde want het zou jammer zijn als aan dit mooie plaatje een einde komt! Wilt u toch graag loslopen met uw hond? Kijk dan even op de website van de gemeente Westvoorne waar geen aanlijnplicht geldt.

Nieuwsgierig geworden en wil je kennis komen maken met de kudde? Dit kan tot 25 november rond het Natuurbeleefpad in het Voornes Duin of volg Cor en zijn kudde op Facebook via Schaapskudde Westvoorne.

Afzender, de zusjes Grootjans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant