Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Gezellig stoken

Actueel 294 keer gelezen

De herfst is aangebroken en dat betekent dat bij nat, mistig of windstil weer een 'gezellige geur' in de straten hangt, die ook je huis binnenkomt als je wilt ventileren. Bij velen roept het nostalgische gevoelens op met herinneringen aan kampvuren, maar de laatste tijd hoor je steeds minder positieve geluiden. Afgelopen week kregen we zelfs een paar keer de vraag van bezorgd snuffelend bezoek 'of hier soms ergens brand was?'.

Die was er zeker, maar niet in de zin dat de brandweer gealarmeerd hoefde te worden. Er woeden tegenwoordig talloze brandjes binnenshuis, in open haarden en houtkachels. Niet iedereen is zich ervan bewust dat in houtrook kankerverwekkende stoffen zitten. Mensen met longziekten zijn sowieso de klos als ze in de buurt van houtrook komen. Het fijnstof gaat diep je longen in, komt dan in je bloedbaan en veroorzaakt daar problemen. Het Longfonds en GGD's zien daarvan de gevolgen en vroegen de overheid om maatregelen.

Open haarden en houtkachels uitbannen is maatschappelijk (nog) onhoudbaar. Hoe kan overlast beperkt worden? Bij nieuwbouwprojecten worden de woningen al enige tijd zonder open haarden opgeleverd, maar een van de eerste klussen die de bewoners oppakken is een gat in het dak boren waarop ze het rookkanaal van hun stookplaats aansluiten. Dat is het paard achter de wagen spannen, want vaak zit de uitgang van het kanaal nu lager, en dus ongunstiger, dan eerder gebruikelijk.

Een andere contraproductieve maatregel was de toekenning van subsidie op pelletkachels. Het idee was dat deze kachels minder fijnstof uitstoten en dus goed voor het milieu zouden zijn. Met de toekenning van subsidie werd de pelletkachel de e-sigaret van de houtstokers. Het gaf het gevoel dat je modern en goed bezig was. Maar vele beetjes fijnstof zijn bij elkaar natuurlijk net zo kankerverwekkend als de traditionele open haarden. Gelukkig kwam de overheid ook tot dat besef en eind dit jaar wordt de subsidie dan ook geschrapt.

Wat nu? De Rijksoverheid werkt aan een permanente verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland. De ambitie is om toe te werken naar substantiële reductie van de gezondheidsschade door luchtverontreiniging in 2030 (ja, dán al). Dat wordt een lastige klus, want mensen houden er niet van om maatregelen van bovenaf opgelegd te krijgen. Hoe krijg je ze aan het verstand gepeuterd dat open haarden en álle typen houtkachels luchtvervuiling veroorzaken en kankerverwekkend zijn? De 'top-down' aanpak stuit op enorme weerstand en 'bottom-up' valt er nog weinig zinnige inbreng te verwachten als je op social media reacties op het Schone Luchtakkoord (SLA) leest:

'Je hebt mensen die overal over zeiken en zeuren.'
'Vroeger was niks anders dan kachels. Die mensen werden meer dan honderd jaar. Nu nog geen vijftig. Met hun klimaat allemaal. Boelshit!'
'Iedereen roept maar wat. Heb zelf twee pelletkachels en ze zijn prima.'

Bent u daarentegen een houtstoker die wél beschikt over gezond verstand, kijk dan even op www.stookwijzer.nu voordat u het vuur aansteekt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant