Afbeelding
Foto: MdN
Uw lokale ondernemer

Fruitkwekerij Briggeman: 'Met respect voor de seizoenen'

Actueel 1.936 keer gelezen

Vierpolders - Johan en Karin Briggeman namen in 1986 het fruitteeltbedrijf aan de Lageweg van de ouders van Johan over. Fruitkwekerij Briggeman, te vinden aan de Tussenweg, is ongeveer tien hectare groot en is verdeeld in een aantal teelten.

'Op drie hectare worden sierappeltjes geteeld voor de bloemenveiling Royal FloraHolland', vertelt Johan. 'Op twee hectare worden siersnijheesters geteeld en op vier hectare wordt het fruit geteeld voor onze seizoenswinkel.

Het is prachtig om te zien dat jaarlijks ongeveer 60.000 kg fruit verkocht wordt aan onze super trouwe klanten, die soms al meer dan 40 jaar bij ons komen. Zelfs vorig jaar, toen de oogst voor het grootste gedeelte verhageld was, hebben onze klanten gewoon ons fruit gekocht. Dat is geweldig en geeft ons energie om door te gaan met ons zeer vriendelijk geprijsde winkeltje.

We trappen het seizoen af in juli met Opal pruimen, gevolgd door de Victoria. We oogsten de pruimen dagelijks en zo laat mogelijk vanwege de smaak. Dit is risicovol, omdat dit ten koste kan gaan van de bewaarbaarheid. Maar ja, die smaak hè …

Na de pruimen oogsten we de appels en peren. Te beginnen met Clara Freis, Beurre Hardy en Delcorf, gevolgd door de andere rassen, zoals Elstar, Jonagold, Lola, Pinova, Goudreinet, Comice, Conference, Verdi en de stoofperen Gieser Wildeman. We plukken best wel laat, omdat de smaak en het suikergehalte dan veel beter zijn.

Met onze koelcellen zorgen we er voor dat we tot ongeveer april fruit hebben. We hebben speciale koelkisten waarmee we de kwaliteit van het fruit tot die tijd mee kunnen waarborgen. Als de kwaliteit na die tijd achteruit gaat, dan stoppen we de verkoop. Wij vinden dan ook dat je respect moet hebben voor de seizoenen.

Onze seizoenswinkel is open op vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur. Behalve ons eigen fruit, verkopen we hier bijvoorbeeld ook groenten, aardappelen en uien. Dit komt allemaal zo veel mogelijk van lokale bedrijven. Wij kopen dat in bij een groothandel die zelf ook veel lokaal inkoopt. Meestal weten we dus ook precies waar het vandaan komt en waar alles echt het lekkerste is.

Van het fruit wat over blijft of te rijp is om te verkopen, laten we sap maken. De appelsap die we nu hebben, is gemaakt van Jonagold, Pinova en Goudreinet. De appel/perensap is gemaakt van Elstar met stoofpeertjes (Gieser Wildeman).

Bent u nieuwsgierig geworden na dit verhaal, kom dan gewoon eens langs in onze winkel, u bent van harte welkom!'

Fruitteeltbedrijf Briggeman
Tussenweg 2a
3237 LS Vierpolders
T: 0181-417131
E: j.briggeman@planet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant