Afbeelding
Foto: stock

Slim je geld lenen anno 2020

Actueel 105 keer gelezen

Geld lenen in 2020, hoe doe je dat? We hebben het toch echt allemaal wel eens nodig. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor de huur, de hypotheek, de verzekering, je energierekening en de eventuele vervanging voor de wasmachine die al op zijn eindje was.

Je kunt ook niet zomaar lenen wat je wil. Dat kan al lang niet meer, daar zijn grenzen en voorwaarden aan verbonden. In 2020 is er ook weer iets veranderd in die regels. De nieuwe opslag houdt verband met de samenstelling van je huishouden. Hoe groot je gezin dus is. Vooral met veel kinderen gaat het maximaal leenbedrag omlaag.

Soort lening
Je hebt een inkomen en je komt toch net even wat geld te kort. Dan kun je gewoon geld lenen. Dat is helemaal niets geks, miljoenen mensen hebben een maximale lening. De maximale lening berekenen, hoeveel kan ik lenen, is wel verstandig om van tevoren te doen. En wat voor soort lening gaat het worden? Welke is voor jou de beste?

Geld
Een paar mogelijkheden om geld te lenen:

  • Een kleine som geld lenen bij je familie of vrienden;
  • Gewoon rood staan op je bestaande bankrekening;
  • Creditcard;
  • In termijnen je aankoop betalen;
  • Je betaling uit laten stellen (een keuken bijvoorbeeld, of een bankstel);
  • Geld lenen bij een bank.

Dan heb je nog de keuzen tussen een persoonlijke lening (PL) of een doorlopend krediet (DK). Een PL is meer een eenmalige afspraak met de geldverstrekker. Elke maand betaal je aflossing plus rente, een vastgesteld bedrag in een vastgestelde termijnen. Als de laatste termijn is voldaan is de lening afgelost en ben je helemaal klaar. En DK is meer te vergelijken met meer en regelmatiger rood staan of met een creditcard. Je krijgt een bepaald limietbedrag tot je beschikking waar je van kunt opnemen en waarop je weer kunt aflossen. En weer opnemen. En weer aflossen.

Vroeger was de rente op de PL hoger dan die op het DK. Dat is inmiddels veranderd. De rente van het DK is niet evenredig mee gedaald met de algemene rentevoet. De PL is hierdoor veel goedkoper geworden dan het DK.

Slim lenen anno 2020 is zoeken naar de goedkoopste PL met de kortst mogelijke looptijd. Snel lenen en snel er weer vanaf. Snel geld voor zo weinig mogelijk.

Uit de krant