Afbeelding
Foto: Pixabay

Coronamaatregelen worden versoepeld, maar niet in Nederland

wo 18 mrt 2020, 14:04 Actueel

Verschillende landen in Europa hebben besloten de ijzeren maatregelen om verspreiding van het Coronavirus langzaam terug te brengen om weer naar het 'normale leven' te glijden. In Nederland is dat nog lang niet het geval. Het Nederlandse kabinet gaf eerder al aan dat dit een kwestie van een lange adem wordt en dat versoepeling van de richtlijnen alleen mogelijk is wanneer iedereen zich aan de maatregelen houdt. En dat is voor sommige mensen nog net even iets te veel gevraagd.

Welke landen versoepelen de maatregelen?

In Tsjechië loopt het aantal besmettingen terug, waarmee de regering besloten heeft om alle niet-contactsporten (zoals golf) weer toe te staan. Ook mogen niet-essentiële winkels weer langzaam de deuren openen. Verwacht wordt dat Tsjechië over een week de grenzen weer opent voor vertrek naar het buitenland, zolang daar een goede reden voor is en gekozen wordt voor twee weken zelfisolatie bij thuiskeer.

Noorwegen gaat gefaseerd versoepelen. Erna Solberg, de premier, gaf aan dat het virus onder controle is en dat de maatregelen langzaam maar zeker gereduceerd zullen worden. De lockdown van Noorwegen eindigt officieel 13 april. Een week later gaan de scholen weer open en mogen Noren weer naar hun tweede woning. De regels rond thuiswerken worden voor onbepaalde tijd gehandhaafd.

Ook heeft Denemarken aangegeven dat de scholen over een week openen wanneer het aantal sterfgevallen onder controle blijft. Social distancing blijft echter gewoon gelden. Houden de Denen zich niet aan de regels gedurende het paasweekend, dan blijven de maatregelen echter gewoon gelden.

Nederland houdt de adem nog in

In Nederland zien we geen versoepeling op de korte termijn. Het kan nog weken duren voordat de maatregelen hier gereduceerd worden, al hebben we hier nog lang geen Belgische of Italiaanse situatie, waarin alles op slot gaat. Voor de meeste mensen betekent dit werken vanuit huis, al dan niet met een korting op het salaris.

Tijd om de broekriem aan te trekken dus. Bijvoorbeeld door de onnodige uitgaven van de lijst te schrappen, door minder energie te gebruiken (of van energieleverancier te veranderen). Ook is bestaande leningen oversluiten een goede manier om geld te besparen, al heb je hier natuurlijk wél een vast inkomen voor nodig. Heb je een of meerdere leningen die voor 2018 afgesloten zijn, dan kun je op deze manier veel geld besparen, omdat de rentes sindsdien aanzienlijk lager zijn.

Wanneer de situatie in Nederland weer 'normaal' wordt, is niet bekend. Het kabinet heeft geen tijdspanne genoemd en zal dit niet doen totdat er concrete aanwijzingen zijn die duiden op een veranderende situatie. Tot die tijd is het een kwestie van wachten op de volgende persconferentie van Rutte en kijken hoe de situatie zich ontwikkelt in de landen die de maatregelen nu al versoepelen.

Uit de krant