Afbeelding

Blauwe Vlag 2020 voor Jachthaven Geijsman

Actueel 79 keer gelezen

Oostvoorne - De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 182 Blauwe Vlaggen toegekend op 128 jachthavens en 54 stranden. Jachthaven Geijsman mag dit jaar wederom dit milieukeurmerk voeren.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of Jachthaven Geijsman nog aan de vereisten voldoet.

Jachthaven Geijsman ontving de Blauwe Vlag voor de 8e keer op rij. "Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie naar ons kijkt en onze jachthaven de Blauwe Vlag certificering waard vindt", zegt Lilian Herrewijnen van jachthaven Geijsman. "We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium. Iedereen binnen ons bedrijf weet wat we er voor moeten doen".

Blauwe Vlag

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Internationale Jury

De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop "environmental education" wordt geïmplementeerd criteria worden toegepast.

COVID-19

De jurering van Blauwe Vlag vindt plaats op basis van ervaringen van inspecties die uitgevoerd zijn in het vorige seizoen. Uiteraard dient de jachthaven ook in 2020 aan deze eisen te voldoen. In het kader van COVID-19 heeft de internationale jury bepaald dat de jachthaven de voorgeschreven verordeningen en regels van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond strikt worden toepast. Jachthaven Geijsman heeft zorgvuldig de regels toegepast op de haven en de voorzieningen om een zo veilig mogelijke recreatievoorziening aan te bieden.

In normale omstandigheden zou de Blauwe Vlag uitgereikt zijn tijdens de jaarlijkse nationale ceremonie. Dit jaar zou dat plaatsvinden in de Hanzehaven in Elburg. Deze is uiteraard niet doorgegaan vanwege de COVID-19 crisis.

Uit de krant