Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES PARTTIME HUISMAN

Groen en poen

Actueel 403 keer gelezen

COLUMN - Tegenwoordig hebben je tenen nauwelijks de kans om even lekker uitgestrekt tot rust te komen of húp, daar schieten ze alweer in de gekromde stand. Dit keer was het de schuld van minister Melanie Schultz. Die dacht, laten we dat verbod van kustbebouwing maar eens opheffen, dat is vast goed voor de economie. Toevallig houdt ze – net als de meesten van ons – niet van Belgische toestanden maar van een mooie, lege kust, maar toch, het was haar te doen 'om binnen de opties verstandige keuzes te maken'. Het taalgebruik alleen al doet je haren te berge rijzen. Dat, samen met die tenen, u voelt mijn onbehagen.

Want 'opties' en 'verstandige keuzes' wat zouden die kunnen betekenen voor onze mooie kustlijn? Het is dat in Westvoorne natuurorganisaties en enkele particulieren alert waren en blijven, anders zou het rustige, natuurlijke karakter hier ook al lang aangetast zijn. 'Blijf met je commerciële graaiklauwen af van onze kust', schreef een nijdige columnist. En hij was niet de enige die alarm sloeg. Natuurmonumenten zette een protestactie in gang: 'Word baywatcher en bescherm onze kust'. Al meer dan honderdduizend mensen zetten hun handtekening. Dat gaf moed, maar die zonk me al snel weer in de schoenen (waar die gekromde tenen nog steeds inzaten). Want op de website beschermdekust.nl staat een kaartje waarop de bouwplannen langs de kust zijn aangegeven waarover men zich zorgen maakt. En dan gaat het ook om het landschap achter de duinen. Kijk zelf maar eens.

Afijn, inmiddels haalde Schulz bakzeil wegens de enorme onrust. Maar de kust blijft een kwetsbaar gebied. Dat bleek onlangs maar weer toen Rijkswaterstaat aankondigde in onze voordelta het effect van kitesurfen op de vogelstand te gaan onderzoeken. Kitesurfers vinden dat onderzoek totale onzin en weggegooid geld. Natúúrlijk verjagen zij geen vogels. O nee? Dat gaat Rijkswaterstaat dus juist onderzoeken. En het zou zo maar kunnen dat men op dat idee kwam omdat kitesurfers regelmatig in het beschermde gebied van de voordelta ronddobberen. Kenmerkend was de reactie van een grote politieke partij in Westvoorne: 'De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne maakt zich ernstige zorgen over haar gebied en dat er dadelijk niets meer mag en kan voor de kust van het oude autostrand Oostvoorne.' Gemeentebelangen stelt naar aanleiding van het bericht van Rijkswaterstaat vragen aan het college. Ik doe een greep: 'Waarom dit onderzoek?' (Dat legt Rijkswaterstaat toch duidelijk uit?) 'Zijn er echt problemen met het in stand houden van de vogels?' (Dat gaat Rijkswaterstaat dus onderzoeken). En natuurlijk de hamvraag: 'Als er een verbod zou komen, wat zouden dan de economische gevolgen zijn voor Westvoorne?' Dát zijn de vragen waar onze vertegenwoordigers mee zitten.

Geen partij hoorde ik nog vragen: Wát? Is er sprake van dat onze kwetsbare voordelta tóch bedreigd wordt, ondanks afspraken die daarover gemaakt zijn en grenzen die daarbij getrokken werden? Moeten we onze natuurgebieden beter beschermen? Wat kunnen we als gemeente doen? Gaan we voor poen of voor groen?

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant