Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Soaps

Actueel 111 keer gelezen

Column - Briellenaren leven langer, maar worden ook meer geteisterd door criminaliteit, zo beweren mensen die het weten kunnen. Ik zou tegen alle Briellenaren willen zeggen, laat u noch door het een noch door het ander van de wijs brengen, maar wees blij dat u niet in Westvoorne woont. Want daar ben je zeker de pineut. Westvoornaars worden bestuurd door een raad, die steeds weer weet te verrassen door – laten we het netjes zeggen – ondoelmatige acties.

Dat bleek weer eens in de raadsvergadering van 6 juni. Vergaderingen boycotten is een ding, maar met z'n allen meedoen valt ook niet mee. Allemachtig, wat voor drijfveren hebben deze mensen? Eigenlijk zouden ze (bijna) allemaal naar een degelijke cursus gestuurd moeten worden. Basisbeginselen gemeenteraad. Maar daar hebben ze natuurlijk geen tijd voor. En eigenlijk passen die basisregels gewoon op een A4-tje, of misschien wel op de ruimte hieronder. Regel een: kom op voor het algemeen belang, vergeet egotripperij. Regel twee: zeg of vraag gewoon wat je bedoelt. Korte zinnen gebruiken met een logisch begin en eind. Vermijd eindeloze herhalingen. Oefen dit thuis in de huiselijke kring. Regel drie: gebruik zo min mogelijk moeilijke woorden. Vind je het toch interessant om dit te doen, spreek ze dan goed uit. Regel vier: wees nieuwsgierig naar wat anderen zeggen, probeer dat te begrijpen, het kan iets zinnigs zijn. Regel vijf: reageer daar dan op, herhaal niet je eigen woorden van zojuist. Regel zes: leg die ander geen woorden in de mond. Regel zeven: zeur niet door. Regel acht: blijf bij het onderwerp. Regel negen: verdraai de zaken niet. Regel tien: lieg niet. Regel elf: noem elkaar geen leugenaar zonder dat je met hard bewijs komt.

Regel twaalf: als je niets te zeggen hebt, houd dan je mond dicht. Sommigen zal dit zwaar vallen, maar oefening baart kunst. Regel dertien: onderteken geen brieven waar je niet achter staat, of die je niet goed gelezen hebt. Regel veertien: beledig anderen niet. Regel vijftien: gebeurt dat toch, bied dan ruimhartig je excuses aan. Regel zestien: bezig geen verongelijkte toon. Vermoeiend voor de luisteraars. Regel zeventien: trek geen zuur gezicht. Doe alsof je plezier hebt in je werk. Regel achttien: het is geen verplichting voor de oppositie om de coalitie als natuurlijke vijand te beschouwen en vice versa. Regel negentien: heb je een pesthekel aan een mederaadslid, niks laten merken! Regel twintig: bekijk jezelf eens terug op internet via raad in beeld en trek daar lering uit. Vraag vooral advies aan partner of kinderen. Regel eenentwintig: bedenk wat je teweeg brengt met enorme heisa om niks. Positieve aandacht in de pers? Kiezerswinst? Fijnere samenwerking in de raad, met daardoor een beter bestuur van de gemeente? Tot slot: pas goed op de centen, ze zijn van ons, burgers van Westvoorne. Gaat dit alles niet lukken? Dan is gemeentelijke herindeling een mooie oplossing. Want als de debatten van de laatste weken voorbeelden zijn van onze unieke Westvoornse identiteit, doe dan verder geen moeite, laat maar zitten. Als we soaps willen zien, kijken we liever naar de televisie.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant