Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Hoffelijkheid

Actueel 14 keer gelezen

COLUMN - Heerlijk hè, die Olympische Spelen. Ineens kunnen we ons druk maken over turners die teveel bier drinken of gewoon nuchter en wel uit een toestel kukelen. De vragen waar we met z'n allen van wakker liggen draaien om het aantal biertjes van die ene turner, hoe laat hij nu precies in bed lag en er weer uit kwam, zijn hier regels over, had hij die gelezen en ondertekend? Zijn die begeleiders tuttebollen of is hij een onberekenbare boef?

En die andere turner, wáárom lag die nou ineens op de grond? Had hij na zijn Olympische zege van vier jaar geleden zich niet beter op zijn studie kunnen werpen, dan was hij nu een leuke arts geweest, want is dat eigenlijk wel zo fijn, al die oefeningetjes draaien als je er in de minuut dat het erop aankomt misgrijpt? Dat zijn de vragen die de afgelopen dagen bij de koffieautomaat besproken werden. Logisch. Want mensen hebben helemaal geen zin meer om het te hebben over vluchtelingen, terrorisme, pensioenen die kelderen, en het klimaat dat overal elders opwarmt, behalve in Nederland. Gedoe, dat zijn we zat. En toch zijn er nog overal lieden die er lol in schijnen te scheppen om elkaar het leven zuur te maken. Zelfs in het mooie Westvoorne. Hier ziet men kans om midden in komkommertijd nog met elkaar over straat te rollebollen. Of eigenlijk over de media. Wat is het geval? Er is een club die zich inzet voor het milieu en het welzijn van de burger in Westvoorne. De leden zijn verontrust. En terecht, want hier plempen ze doodleuk twee kolencentrales voor je neus of worden er plannen gesmeed om het strand te bebouwen met vakantiehuisjes. Het blijft altijd oppassen geblazen. Toen dus deze verontruste burgers geruchten vernamen dat er een derde strandopgang op een stiekeme agenda stond, raakten ze logischerwijs extra verontrust. Maar in plaats van even uit te zoeken hoe het zat en de feiten te checken, plaatsten ze hun zorgen over de geruchten op Facebook.

Dat zorgde weer voor nóg meer onrust, vooral de link naar een artikel in het AD waarin hun woordvoerder een en ander niet erg neutraal formuleerde, maar nogal beschuldigend naar een wethouder die goede sier zou willen gaan maken met die strandopgang. Is dit knulligheid of kwade wil? De club weet anders prima de juiste wegen te bewandelen om haar gelijk te halen, en nu dit? Het schoot de partij van de wethouder in het verkeerde keelgat, temeer daar hij nu juist iemand is, die tégen aantasting van het natuurgebied is. Gingen ze toen met z'n allen gezellig om de tafel zitten om alle misverstanden de wereld uit te helpen? Nee, toen plaatste die partij op haar website een stukje, waarin de voorzitter van de ongeruste burgers wordt zwart gemaakt en uitgescholden voor een broodje met beleg. Ach, hoffelijkheid is iets wat je niet in de Westvoornse politiek moet zoeken. Zelfs zakelijkheid is nauwelijks op te brengen. Geen wonder dat mensen zich afkeren van de politiek en denken: láát ze maar.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Uit de krant