Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Overstroom ik?

Actueel 144 keer gelezen

COLUMN - Overheidsinstanties proberen op allerlei manieren menselijk gedrag te sturen. Daarbij falen ze nogal eens omdat ze niet de juiste psychologische uitgangspunten hanteren. Het valt vast niet mee om te bedenken hoe je de kudde de goede kant op krijgt, maar soms gaat een leek al twijfelen of iets werkt. Weet u bijvoorbeeld nog wat het belangrijke bericht was dat vorige week in deze krant op pagina acht stond? Iets wat voor ons allemaal van levensbelang kan zijn? Mijn oog viel er op omdat er een merkwaardige titel boven het bericht stond: Overstroom ik?

Hmm, rare vraag. Ik overstroom, jij overstroomt, hij overstroomt, wij overstromen, hoe doe je dat eigenlijk? Dus ik las nieuwsgierig de kleine lettertjes eronder. Of ik wist of mijn huis op een veilige plek staat en of ik wist wat te doen als er een dijk doorbreekt? Aha, dat moest van dezelfde instantie zijn als Droppie Water, het stripfiguurtje dat ons onlangs olijk aanspoorde om zandzakken bij de hand te houden: waterschap Hollandse Delta. Droppie was nu nergens te bekennen, wel twee idyllisch ogende plaatjes die een boodschap moesten overbrengen. Het waren dwarsdoorsneden van ons landschap. Op het eerste plaatje is er niks aan de hand. De blanke top der duinen schittert in de zonnegloed, koeien grazen in sappige weiden, een schip op zee zuigt zand van de bodem om het strand mee op te hogen. Duidelijk het mooi weer scenario. Maar nu het plaatje eronder! Weg zonnetje; uit donkere wolken vallen plensbuien, er hangt een grauwsluier over de duinen waar de zee wild tegenaan klotst. Niet zo idyllisch als ik dacht dus. Dit vereist nadere studie, helaas onmogelijk met een simpele leesbril. Hoeveel lezers bladeren op dit punt aangekomen door? Maar ik laat me niet kennen en klim naar zolder waar nog ergens een loep moet liggen. Met dit hulpmiddel in de hand studeer ik ijverig verder. Al gauw slaat de schrik me om het hart. Achter de duinenrij is een helikopter geland.

Een rij minuscule poppetjes staat ernaar te kijken. Ja, die willen natuurlijk geëvacueerd worden, maar dat gaat niet lukken, met z'n allen. Of wacht, vlakbij zie ik ook een autootje van een of andere hulpdienst. Zouden ze daar in passen? Aan de andere kant van de dwarsdoorsnede is de situatie nog penibeler. De dijk van een kanaal is gebroken en het water stroomt de polder in. Wat zie ik? Ik druk mijn oog tegen de loep. Die polder staat al barstensvol water, een hopeloze zaak! Wel zie ik graafmachines die trachten het gat in de dijk te dichten en even verderop weer een helikopter en auto's van hulpdiensten. Toch nog hoop? Die wordt de bodem ingeslagen door nog kleinere lettertjes: 'Deze infographic dient om een globaal en eenvoudig overzicht te geven en kan door de vormgeving niet alles weergeven. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud van deze infographic. Voor een juridische onderbouwing verwijzen wij naar de bestaande wet- en regelgeving.' Nou ja, we kunnen nooit zeggen dat we niet gewaarschuwd waren.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant