Een van deze wielen wordt nu vervangen. ( Foto: H. Hegmann)
Een van deze wielen wordt nu vervangen. ( Foto: H. Hegmann)

Vervanging omloopwiel Nieuwe Botlekbrug

za 29 okt 2016, 20:37 Actueel

Regio - Vanaf zaterdagochtend 5 november 02.00 uur tot zondagochtend 6 november 05.00 uur gaat Rijkswaterstaat een omloopwiel van de Nieuwe Botlekbrug vervangen. In verband hiermee is de brug niet beschikbaar voor het wegverkeer in de nacht van zaterdag op zondag. Voor de scheepvaart hoger dan 14 meter is de vaarweg gedurende de hele operatie gestremd. Voor de vervanging van het omloopwiel  wordt een mobiele 250-tonskraan  ingezet die op de toekomstige spoorbaan staat.

Om de brug na het vervangen van het omloopwiel weer goed  in bedrijf te kunnen nemen is het noodzakelijk een aantal functioneringstesten uit te voeren.  Tijdens deze testen  is de Botlekbrug van zaterdagnacht 5 november 24.00 uur tot zondagochtend 6 november 05.00 volledig gestremd voor het wegverkeer.

Omleidingen
Verkeer vanuit Hoogvliet richting Maasvlakte en vanuit de Maasvlakte naar Hoogvliet wordt omgeleid via de Spijkenisserbrug, Doorgaand verkeer kan gebruik maken van de Botlektunnel. De omleidingsroutes worden ter plaatse met gele borden en dynamische route-informatie aangegeven.

Gevolgen voor (hoge) scheepvaart
Tijdens de werkzaamheden (van zaterdagochtend 02.00 tot zondagochtend 05.00 uur ) is de vaarweg niet beschikbaar voor de hoge scheepvaart omdat de hijskraan zich op het westelijk hefdeel van de brug bevindt. De vaarweg blijft wel beschikbaar voor de lage scheepvaart (< 14 m).  Maar tijdens het uitvoeren van de hijswerkzaamheden zelf en tijdens de functioneringstesten  zal de lage scheepvaart moeten wachten tot deze werkzaamheden zijn afgerond.. Scheepvaart kan voor meer details terecht bij het Bericht Aan de Scheepvaart (BAS) op www.vaarweginformatie.nl.

Onderzoek
Eerder dit jaar was er een mechanische storing in een van de lagers van de acht omloopwielen op de middenpijler van de brug. Toen is een omloopwiel, dat op circa 50 meter hoogte zit, verwijderd om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit onderzoek loopt nog en concentreert zich op de lagers van de omloopwielen die regelmatig gemonitord worden. Naar aanleiding van deze monitoring heeft Rijkswaterstaat besloten tot het preventief vervangen van een tweede omloopwiel in het weekend van 5 op 6 november.

Gevaarlijke stoffen
Vervoerders van routeplichtige gevaarlijke stoffen worden tijdens de stremming van de Nieuwe Botlekbrug van zaterdagnacht op zondagochtend omgeleid via de eilandenroute. Voor niet routeplichtige gevaarlijke stoffen geldt deze route als adviesroute. De omleidingsroutes worden ter plaatse met gele borden en dynamische routeinformatie panelen aangegeven.

Uit de krant