Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Goede voornemens

Actueel 45 keer gelezen

Sinterklaas is weer vertrokken en dat betekent dat we het minstens een halfjaar moeten stellen zonder de inspirerende pietendiscussie. We kunnen ons nu dus rustig concentreren op de rest van de feestmaand. Het wordt hoog tijd om vaart te maken met het opstellen van de lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Om te beginnen kunt u gewoon de top vijf kopiëren van het lijstje van vorig jaar: minder eten, minder drinken, meer bewegen, stoppen met roken, aardiger zijn voor andere mensen - óók voor schoonmoeder, de lastige collega, de irritante leidinggevende, het luie personeel, de boze buurman, dreinend kroost, gewoon voor allemaal.

Vervolgens kunt een keuze maken uit talloze categorieën. Ik doe een suggestie. Neem het milieu. Dat moet natuurlijk gered worden maar u heeft geen zin in ingewikkeld gedoe. Deskundigen zijn van mening dat we met kleine veranderingen samen een groot verschil kunnen maken. Door de verwarming een graad lager te zetten en een warme trui aan te trekken, ook op kantoor. Door een minuut korter te douchen. Dat maakt qua waterbesparing niet veel uit, wel qua energiegebruik. Pak voor het boodschapje om de hoek de fiets en laat de auto staan. Bedenk voor u iets koopt of u het wel nodig heeft. Ja, dat klinkt gek en dat is het ook, onze grootouders hoefden zich zelden met die vraag bezig te houden.

En nu we het toch over het milieu hebben, kijk eens naar uw directe omgeving. Als u de hond(en) uitlaat, ruim dan de drollen op, ook 's avonds laat in het donker, want die tellen net zo goed mee als de bij daglicht geproduceerde exemplaren, ook als ze 'gewoon' in het gras liggen. Ja, mijnheer met de drie honden, ik zag wel dat u de boel gewoon de boel liet. En ik zag ook dat u zag dat ik het zag. Houd eens op met die viespeukerij! En mensen, ik geef toe dat het lastig is, maar probéér te onthouden op welke dag het plastic, het oud papier, of het grof vuil aan de straat moet staan, want voor je het weet is het een puinhoop. En als u met een tas vol flessen naar de container loopt en die is vol, dan is dat flink balen, vertel mij wat, ik kan er van meepraten, maar toch, dan moeten die flessen weer mee terug naar huis, die kunt u niet doodleuk naast de container deponeren.

Ook niet uw oude matras met de vieze vlekken. Ook niet uw afgeschreven computer. Ook niet het wandmeubel uit 1960. Ook niet die halve fiets (waar is de andere helft vraag ik me altijd af, maar dit terzijde). Ook niet de defecte koelkast. Wasdrogers ook al niet. Het is verrekte lastig, maar er kan véél niet.

Hij blijft maar doorzeuren die Leen, denkt u. Sorry, dat komt omdat ik het alsmaar blijf zien, die gore drollen, verwaaide kranten, proppen plastic, glasscherven, afgedankt huisraad en andere zooi. 't Is vies, rommelig en ongezellig. Geef toe, dat vindt u ook.

Uit de krant