Afbeelding

Fossielendag in FutureLand

Actueel 427 keer gelezen

Maasvlakte - Er komen zondag 29 januari deskundige paleontologen en archeologen naar FutureLand. Het informatiecentrum over Maasvlakte 2 staat dan in het teken van de fossielen die dagelijks op het Maasvlaktestrand worden gevonden, met extra aandacht voor micro-fossielen. Neem al je vondsten mee en laat ze beoordelen door de botten-, artefacten-, gesteenten- en schelpenexperts! Het laatste nieuws over unieke, recente vondsten hoor je tijdens de gratis lezingen door de experts.

Maasvlakte 2, de uitbreiding van de Rotterdamse haven, is opgespoten met zand diep opgezogen uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is rijk aan fossielen uit lang vervlogen tijden. Botten, tanden en kiezen en geweien, ze vertellen allemaal een verhaal over de bewoners van toen. Zo'n 30.000 jaar geleden bevolkten mammoeten, hyena's en vele andere diersoorten de bodem van de huidige Noordzee. Op deze fossielendag staan de botten-, artefacten-, gesteenten- en schelpenexperts klaar om al uw eigen vondsten te determineren. Experts geven tijdens lezingen achtergronden en inzichten over het leven voor onze kust tijdens de laatste IJstijd. Toegang is gratis.

Lezingenprogramma zondag 29 januari

12.00 u Walter Langendoen (Lid Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ): 'De invloed van recente zandsuppletie op het Maasvlaktestrand.' De eerste zandsuppletie Maasvlaktestrand was in 2008. Wat is er veranderd na de zandsuppletie in 2016? Zijn er nog fossielen te vinden?

12.45 u Frank Wesselingh (bioloog/geoloog Naturalis): 'Langs ijsbergen en Nijlpaarden: Op schelpen safari in de Noordzee.' De Noordzee heeft een bewogen geschiedenis. Het ontstaan, rond 150 miljoen jaar geleden is een schitterend ongeluk geweest. Toentertijd was het een vulkaangebied. Maar ook in een jonger verleden is er van alles veranderd. Soms was de Noordzee een toendra of poolwoestijn, dan weer een aangenaam warme zee met dieren die we nu in de Middellandse Zee aantreffen. De fossiele schelpen uit de ondergrond bieden een blik op de dynamische geschiedenis. Ze verhalen over verdwenen oer-rivieren, tsunami's en ijsbergen. Duik met Frank mee de geschiedenis in van de Noordzee.

13.30 u Francien Dieleman (Naturalis Biodiversity Center):, 'Muizenkiezen? Wat moet je ermee?' Lezing over het dateren van de grote zoogdieren van Maasvlakte 2 met behulp van kleine zoogdieren. Op het Maasvlaktestrand bevinden zich duizenden tot misschien wel miljoenen kiesjes van woelmuizen uit lang vervlogen tijden. Maar wat kun je met zulke onooglijke dingetjes van een paar millimeters? Voor de biostratigrafen hebben woelmuiskiesjes een hoge wetenschappelijke waarde. Door de snelle evolutie van woelmuizen, die zichtbaar is in de bouw van de kiesjes, kun je er namelijk prima aardlagen mee dateren. Wat vertellen de kiesjes van de Maasvlakte2 ons over de grote zoogdieren van Maasvlakte 2?

14.15 u Hansjorg Ahrens (Educator bij Naturalis)'Nederland Fossielenparadijs.' De Maasvlakte in de context van andere mogelijke vindplaatsen, waaronder zandzuigerijen.

15.00 uGeorgina Wiersma (Dutch Shark Society) :'Haaien, roggen en de Grote Eikapseljacht in Nederland.' 

Tijdens deze dag zal Georgina Wiersma alles uitleggen over de 'Grote Eikapseljacht'. En over haaien, roggen en onderzoek naar deze dieren in Nederland. Bekijk de vele soorten eikapsels en ontvang je eigen Determinatiegids. De lezingen zijn gratis, duren een half uur en vinden plaats op het VIP-Deck in FutureLand.

Bottendokters

Gedurende de gehele dag kan je bij de volgende experts terecht met je meegenomen fossielen:

·Charlie Schouwenburg (lid WPZ, specialisatie roofdieren)

·Dimitri Schiltmans (Archeoloog Gemeente Rotterdam (BOOR) en lid Werkgroep Steentijd Noordzee WSN)

·Hansjorg Ahrens, (Educator bij Naturalis, specialisatie Pleistocene zoogdieren)

·Walter Langendoen (lid WPZ, lid WSN en voorlichter FutureLand)

·Francien Dieleman ( verbonden aan Naturalis Biodiversity Center)

·Sander Schouten (Natuurhistorisch Museum Rotterdam, specialisatie: reptielen, amfibieën en zoogdieren)

·Frank Wesselingh (bioloog en geoloog Naturalis)

·Jerry Streutker (lid WPZ, specialisatie: zoogdieren, vogels, vissen en reptielen)

Gratis kinderworkshops Steentekenen

Ervaren kunstdocente Joanna Smolarz verzorgt een bijzondere workshop steen-tekenen voor kinderen gedurende de gehele dag in FutureLand. Ze gaat aan de slag met de onuitputtelijke bron van inspiratie die Maasvlakte 2 biedt. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden en de deelnemende kinderen mogen hun mooi gekleurde steen mee naar huis nemen.

Microfossielen uit het Maasvlakte gruis

Tijdens deze gratis workshop krijg je uitleg welke fossielen je zoal in het gruis van het Maasvlaktestrand kan vinden en waar je op moet letten om ze op te sporen. Daarna ga je zelf zoeken in vers gruis van de Maasvlakte en kan je de gevonden fossielen direct bekijken onder de microscoop en laten determineren. Deelname is voor kinderen tot max 12 jaar. De gevonden fossielen mag je mee naar huis nemen.

De workshop vindt plaats om13.00 uen15.00 u, max 10 deelnemers per workshop. Deelnamebewijs is op te halen bij de informatie balie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant