Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Brug te ver

Actueel 193 keer gelezen

Sommige plagen zijn net een lawine. Eerst lijkt het gevaar klein, onnozel en ver weg, maar het rolt in razende vaart op je af, wordt groter en groter en er is geen ontkomen aan. Neem de wereldpolitiek. Het begon met wat boze boeren en buitenlui en voor je het wist zaten we met Wilders, Le Pen en Trump. U denkt, nu gaat Leen een bruggetje slaan naar de lokale politiek, maar nee. Vandaag iets anders. Falende bruggen.

Brugstoringen lijken onschuldig zolang ze veraf zijn. Een van de belangrijkste knelpunten van het afgelopen jaar zat in de Afsluitdijk. Niet bepaald naast de deur. En een storing van de brug over zijkanaal C, tussen Amsterdam en Alkmaar, wat kan ons het schelen? Dat de slagbomen bij de brug over het Winschoterdiep weer eens vast zitten, wie maalt erom? Dat de brug over het Van Starkenborghkanaal bij Dorkwerd onlangs hartstikke dicht zat voor wegverkeer, het zal ons een zorg zijn. In Flevoland gebeurde het dat álle provinciale bruggen en sluizen zeven uur lang niet konden worden bediend door een falend communicatiesysteem. De brug over de Noord bij Alblasserdam wil ook nog wel eens haperen. De Kruithuisbrug in Delft was in januari kapot. Door een technische storing kon het brugdek niet meer naar beneden en stond het verkeer op de N470 ruim een uur vast. De Spijkenisserbrug is de laatste jaren nogal eens in storing geweest, maar die is dan ook al oud zegt Rijkswaterstaat verontschuldigend en het besturingssysteem van de brug staat op het programma voor renovatie - maar hierover moet nog nadere besluitvorming plaatsvinden, dat dan weer wel. Over de nieuwe Botlekbrug gaan we het nu even niet meer hebben, het is alom bekend dat die zijn honderdste storing nadert, een dieptepunt voor Nederlandse bruggenbouwers en een fikse ontregelende factor voor onze regio.

Maar. Nu komt het. Ik las een uitermate verontrustend bericht. Ook bruggen in de gemeente Westvoorne kampen met problemen. En dan komt het wel ineens héél dichtbij hè? Wat je noemt een brug te ver. Het gaat om loopbruggen in Oostvoorne en Rockanje. Eén brug in Rockanje is er zo slecht aan toe dat hij met onmiddellijke ingang is afgesloten. Zo'n afsluiting grijpt behoorlijk in op de leefomgeving van de inwoners, dat geeft de wethouder meteen toe. Het is vast geruststellend bedoeld, maar het klinkt onheilspellend. Alle bruggen in de gemeente moeten met spoed aan een uitgebreid onderzoek onderworpen worden, want er is sprake van een zwaminfectie. En niet zomaar een zwaminfectie, nee, een explosieve zwaminfectie.

Ja, daar zit ik mooi mee. Net nu ik alle gemeenteraadsleden eens van harte wilde uitnodigen om een rondje te lopen in hun eigen wijk en te tellen hoeveel auto's er foutief geparkeerd staan. Vervolgens dat aantal af te zetten tegen het aantal bekeuringen van het afgelopen jaar. Maar nu zeg ik: blijf liever maar thuis. Want voor je het weet word je besmet met een infectie. En infecties wil je niet oplopen, al helemaal geen zwaminfectie. Levensgevaarlijk, vooral voor gemeenteraadsleden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant