Afbeelding
Foto: PR

16-jarige Juliette van Mil schrijft science-fictionroman

Actueel 387 keer gelezen

Oostvoorne - Er zijn weinig mensen die op 16-jarige leeftijd al een boek hebben geschreven en dan ook nog zelf zorgen dat het boek wordt uitgegeven. Juliette van Mil uit Oostvoorne, leerling aan het Maerlant in Brielle, heeft dat gedaan.

Haar boek 'Eclipse', een science-fictionroman voor tieners, is sinds vorige week bij diverse bekende (web)winkels, zoals Bruna.nl en AKO.nl te koop. Juliette blijft redelijk nuchter onder deze mijlpaal, maar ze vindt alle ontwikkelingen natuurlijk erg spannend.

Hoe zou je je boek omschrijven?

"Het boek gaat over een meisje in een fictieve wereld in een ander planetenstelsel. Ze weet niets over haar buitenwereld en ontdekt die aan de hand van een avontuurlijke jongen. Samen gaan zij op reis door het universum waarin zij leven, om een geheimzinnige code op te lossen."

Hoe kwam je op het idee voor dit verhaal?

"Ik bedacht toen ik in groep 7 op Het Overbos zat, een planeet, die ik Pajonia noemde. Later ben ik daar een heel universum omheen gaan verzinnen. Ik verzon dan verschillende, korte verhalen die zich afspeelden in dat universum. Uiteindelijk ben ik gaan opschrijven wat er in mijn hoofd zat."

Hoe is het boek tot stand gekomen?

"Ik kocht toen we een keer op vakantie waren in Bretagne een notitieboek. Op de voorkant daarvan stond een Keltisch uitziende afbeelding van een meisje en een zonsverduistering. Ook daarbij ben ik een verhaal gaan verzinnen, geïnspireerd op die afbeelding. Dit verhaal ben ik in dat boek gaan schrijven en zo ontstond, in een paar jaar, een hele roman."

Heb je een inspiratiebron?

"Ik ben gek op het heelal en vreemde planeten. Ik heb iets met symbolen en vooral priemgetallen. De oplettende lezer zal het patroon wel ontdekken. En dat ik goed heb opgelet tijdens de lessen Griekse mythologie op school is ook goed terug te vinden, vooral in de proloog. De karakters in mijn boek zijn ook wel gebaseerd op personen die ik ken. Ook heb ik bijvoorbeeld eigenschappen van mijzelf in de hoofdpersonages gestopt. Ze hebben allebei iets anders van mij."

Heb je het idee dat je je eigen ontwikkeling als schrijver kunt teruglezen?

"Ja, vooral in mijn schrijfstijl: het begin is in mijn ogen wat minder sterk, maar toen ik begon was ik ook dertien. Naarmate het verhaal vorderde, werd het steeds beter en spannender, vind ik. Later heb ik het begin deels herschreven en er een proloog aan toegevoegd."

Heb je ooit gedacht aan opgeven?

"Niet aan volledig opgeven, maar ik heb mezelf wel meer dan eens gevraagd: Hoe nu verder? Ik had het verhaal van tevoren niet uitgestippeld, dus het schrijven was voor mij ook een reis door een steeds verder uitdijend universum. Ik ontdekte steeds nieuwe planeten!"

Wat is het moeilijkste aan het schrijfproces?

"De fouten verbeteren en het boek continu teruglezen. Ik heb vaak dingen moeten herschrijven omdat ik besloot iets tòch niet toe te lichten. Het duurde ook vrij lang voordat ik een plot had. Ik was eerst gewoon gaan schrijven over het meisje op de voorkant van het notitieboek en langzaam werd het echt een verhaal en nu is het een spannend boek."

Wat zou je tegen andere, jonge mensen willen zeggen die met schrijven willen beginnen?

"Begin gewoon! Je schrijft op wat in je hoofd zit, je leest het terug, je herschrijft misschien een stuk en wie weet wordt het een boek. Als je begint, komt de rest vanzelf."

Het boek Eclipse van Juliette van Mil is te koop op internet, maar ook bij Hoofdstuk Een in Brielle en bij de Bruna in Oostvoorne te bestellen.

Samenvatting van het boek

Vele lichtjaren hiervandaan zweeft het zonnestelsel Omnitopia met haar negen planeten, bijna allemaal bewoond. Eclipse woont met haar moeder op Pajonia, de derde planeet vanaf de zon. Haar rustige, saaie leven krijgt plotseling een wending als ze wordt uitgenodigd op een exclusief feest in het koninklijk paleis. Daar krijgt ze een onderzoek te zien van haar overleden vader met een oude tekst in een uitgestorven taal. Niemand weet wat er staat, maar Flynn, de jongen die de tekst gevonden heeft, is ervan overtuigd dat het belangrijk is. Vastberaden sleurt hij Eclipse mee op een impulsieve reis over de planeten op zoek naar de betekenis van de vreemde hoekige tekens. Wat probeerde Eclipse' vader te ontdekken?

Een stuk door Isabelle Kik, Robin Martijn en Rob van Mil

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant