Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Zorgelijk

Actueel 249 keer gelezen

Het is zorgelijk gesteld met de zorg in ons land. Vorig jaar werd er een lijst gepubliceerd met honderdvijftig zorginstellingen die slecht presteren: onvoldoende gekwalificeerd personeel, slechte hygiëne, gevaarlijke situaties, slordige omgang met medicatie, of administratie niet op orde. Er brak luid protest uit. Veel verpleeghuizen 'herkenden zich niet' in het beeld wat geschetst werd. Het personeel rende zich rot, de vrijwilligers deden hun uiterste best en het was er oergezellig. Hoe dan ook, de nodige zaken werden op orde gebracht en in oktober stonden er nog maar vijfendertig instellingen op de lijst. Vorige week kwam het bericht dat nu ook Humanitas, na veel inspanningen, van de zwarte lijst geschrapt is. De directeur is trots en opgelucht. Iedereen blij nu? Niet echt.

Twee zussen, dochters van een cliënt in een verpleeghuis in Rotterdam-Ommoord, klagen dat ze hun moeder nog steeds in situaties aantreffen die onacceptabel zijn. Ze geven een lijst met afschrikwekkende voorbeelden. Logisch dat ze woedend zijn. En in woede worden er nogal eens vreemde argumenten aangedragen. Moeder heeft het bombardement op Rotterdam overleefd; dan verdient ze het toch niet zo triest te eindigen in een welvarend land. Het bombardement van Rotterdam was een hel, dat zal niemand ontkennen. Maar mensen die nooit een bombardement hebben meegemaakt verdienen het toch net zo min om urenlang tussen bevuild beddengoed te liggen? Ach, zo zullen de zussen het nooit bedoeld hebben, het is een begrijpelijke, emotionele hartenkreet.

Minder begrijpelijk is het argument van de voorzitter van Humanitas als het gaat om personeel zonder de vereiste diploma's. Voor het toedienen van een paracetamolletje is geen hoog opgeleid personeel nodig, vindt hij. En ook voor gezelligheid, voor spelletjes of pannenkoeken bakken kun je heel goed werken met laagopgeleid personeel. Van zulke onprofessionele opmerkingen lopen mij als toekomstige oudere de rillingen over de rug. Alleen al dat verkleinwoord voor een pijnstiller. Paracetamol is geen onschuldig snoepgoed en moet net als andere medicatie toegediend worden door iemand met verstand van zaken, iemand die het totale medicatiegebruik in relatie tot de klachten kent en volgt. En ook over dat gezellig pannenkoeken bakken valt nog wel wat te zeggen. Weet de pannenkoekenserveerder precies welke cliënten van het baksel kunnen smullen zonder kwalijke gevolgen? Als het gaat om valpartijen in verpleeghuizen wordt vaak gewezen op gebrek aan personeel. Maar wanneer dringt het besef eens door dat het van belang is om ook bij ouderen ernstig overgewicht tegen te gaan? Het is geen wonder dat je omvalt als je twintig kilo extra lichaamsvet moet meesjouwen met ongetrainde spieren. Fijn dat vrijwilligers een spelletje met je willen doen tijdens het borreluur en dat je daar een reep chocola mee kunt winnen, maar als je kampt met fysieke beperkingen heb je meer aan lichamelijke oefeningen onder het toeziend oog van professionals. Hoeft heus niet ongezellig te zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant