Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Wereldnieuws

Actueel 149 keer gelezen

Aan het eind van de dag zat ik een uurtje uit te puffen voor de buis. Dat kun je natuurlijk beter niet doen. Alle ellende van de wereld komt voorbij en spat rechtstreeks van het scherm je hersenpan in. Stalkers, Turken met een referendumprobleem, oorlog in Syrië, terrorisme in Rusland. Verschrikkelijk. Op een gegeven moment dacht ik dat ik alles gehad had.

Maar dat had ik mooi mis. Er was nóg iets ergs aan de hand in de wereld en wel in de kleine, Zuid-Hollandse gemeente Rockanje. Ik veerde op van schrik en blijdschap. Schrik: wat zou er gebeurd zijn? Blijdschap: iets of iemand is het toch maar mooi gelukt om dit dorpje op de kaart te zetten. Op de wéreldkaart, mag je wel zeggen, gezien de voorgaande onderwerpen. En dan nog meteen gepromoveerd tot zelfstandige gemeente ook. Nu komen we ergens. Ik ging er eens goed voor zitten.

In beeld een paar boze burgers. Waar ging het om? Snippergroen. Eerste gedachte: allemachtig, is die kwestie nu nóg niet afgerond? Tweede gedachte: wie zou de media erbij geroepen hebben? Want daar moet je geweldig mee oppassen. Uren zit je met een televisieploeg over de vloer. Ze filmen je huis van kelder tot zolder en vragen je het hemd van je lijf. Mappen vol documentatie haal je uit de kast. Minutieus leg je uit hoe het allemaal zit. Maar ja, de media. Daar moet alles kort, kort, kort. Ze knippen wat en plakken wat en van het resultaat kun je slechts het beste hopen.

In dit geval was dat bepaald teleurstellend. Boze bewoners dribbelden over hun vermeende snippergroen al wijzend van links naar rechts. Daar bij die witte plant, tot hier dwars door het kippenhok. Dat metertje hier met nét nog de avondzon. Kijk, dit lijntje hier op deze plattegrond, raadselachtig. De gemeente wil dat we grond kopen waarvan we niet beter weten dan dat die al van ons is. Voor de kijker bleef het allemaal een onduidelijke warboel. Hoe zat het nu echt? Gelukkig kwam er een raadslid in beeld, zij kon het uitleggen. Het was allemaal begonnen om geld. Tijdens de recessie wilden 'ze' via het snippergroen de kas spekken. Wie waren die 'ze'? De gemeenteraad behalve zijzelf? Sprak ze als actievoerster of als raadslid?

De beurt was aan de wethoudster. Die wilde niet in beeld. Wel legde ze de reporter telefonisch uit hoe het zit. Het gaat allemaal netjes opgelost worden. Nog deze maand. Men kan betalen – en dan gaat het om een vriendenprijsje – of de grond teruggeven aan de gemeente. Maar wat als het juridisch nu wel degelijk jouw rechtmatig eigendom is? Die mogelijkheid bleef ongenoemd. Of was eruit geknipt, je weet het niet.

Conclusie van de programmamaker: die metertjes snippergroen gaan de gemeenschap zo heel wat meer kosten dan ze opbrengen. Conclusie van de kijker: er is veel mis, in de wereld in het algemeen en in de 'gemeente' Rockanje in het bijzonder. Is de administratie daar zo'n zootje of zijn de burgers er zo lastig? Of allebei?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant