Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Pokkeherrie

Actueel 216 keer gelezen

Lawaai is slecht voor de mens. Kinderen die wonen in een omgeving met veel verkeerslawaai lopen een ontwikkelingsachterstand op. Er wordt nu onderzoek gestart om de schade beter in kaart te brengen. Kinderen worden daarbij gevolgd van zuigeling tot volwassene om de langetermijneffecten te kunnen meten. Nu kan ieder verstandig mens ook zonder onderzoek bedenken dat teveel geluid nooit gezond kan zijn. Denk alleen al aan het constante gezoem en gebrom van de Maasvlakte. Sommigen worden er horendol van.

Vooral met een scherp gehoor ben je de klos. Ben je er zo eentje die 's morgens vroeg al wakker wordt als de vogeltjes beginnen te fluiten – en dan niet omdat je uitgeslapen bent, maar omdat die beestjes je broodnodige nachtrust verstoren – dan kun je in onze maatschappij je lol op. Het is dan zo gek nog niet om je eigen voorzorgsmaatregelen te treffen. Helaas beperk je daarmee wel je leefwereld. Je kunt beter niet in de buurt van een vliegveld of snelweg gaan wonen, dat is duidelijk. Maar ook als je op het relatief rustige Voorne woont, zijn er genoeg plekken waar je verre van moet blijven.

Zo kan een doodnormaal straatje in een woonwijk al een bron van ergernis vormen. De meeste weggebruikers gedragen zich keurig, maar er passeren ook figuren die geen benul hebben van de decibellen die ze produceren. Of ze hebben er schijt aan, dat kan ook. Na een feestje kunnen ze luid pratend, zingend of scheldend de deuren van hun auto dichtsmijten om vervolgens vlak onder jouw slaapkamerraam nog wat na te praten. Of roepen. 'Nou, doei! Doei doei! Tot morgen hè?' (O god, nee, komen ze morgen wéér?) Wederom klappende portieren. En dan het allerergste. Je wéét dat het komt, maar je kunt je er niet tegen wapenen. Claxonneren. Herhaaldelijk. Luid! Want dat doe je niet meer om een medeweggebruiker te waarschuwen voor acuut gevaar, dat doe je als je ergens wegrijdt. En ook wel als je ergens aankomt. In plaats van je auto te verlaten en op de deurbel te drukken, blijf je lekker op je krent zitten, nadert zo dicht mogelijk je bestemming, en toeteren maar. Gegarandeerd dat er iemand naar de voordeur komt. Dat de halve straat daardoor ook (wakker)geschrokken is, ach, wat geeft het. Herkent u dit, doe dan het volgende. Altijd ramen gesloten houden en oordoppen in bij het slapen gaan. Fijn is het niet, maar je moet uit twee kwaden kiezen.

Andere tips voor lieden met gevoelige oren: ga niet naast een horecagelegenheid wonen. Of in de buurt van een evenemententerrein. En pas op voor de valkuil van ogenschijnlijk lieflijke dorpskernen. Bij een dorpskern hoort een kerk. Bij een kerk hoort een toren. In die toren hangen klokken. Heel sfeervol om die te horen beieren in de verte. Maar als je er vlakbij woont heb je een probleem. Het schijnt dat die van Oostvoorne de geluidsnormen van DCMR overschrijden. Er gaan stemmen op om ze te dempen. Zelf zou ik dat jammer vinden. Ik hoor ze graag. Héél in de verte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant