Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Slecht nieuws

Actueel 268 keer gelezen

In komkommertijd verwacht je weinig nieuws. Het is zomer en je hebt ook nog eens helemaal geen zin in narigheid. Ik sla dus alle Trumperigheid en formatiegekonkel lekker over en richt me op de regionale nieuwtjes. Dan verwacht ik gezellige berichtjes als 'kleuter redt kat uit boom' of 'bejaarde dame wint loterij en kan nu droomreis maken'. Toch zat dat er deze week niet in. Ik las akelige en verbazingwekkende berichten. Ik las over een echtpaar in Rockanje dat in hun woning bruut werd overvallen. Je staart naar je krantje en probeert je voor te stellen hoe dat moet zijn. Je zou er iets aan willen doen, maar wat? En je zou er iets over willen zeggen, maar dan komen er afgekloven clichés als 'welke gewetenloze ploerten doen nou zoiets?' Ja, gewetenloze ploerten dus. Of mensen die zeer ernstig in de war zijn.

Ik sloeg de pagina maar snel om. Wat ik toen las. 'Jeugdvakantieland: lekker meppen op de politie.' Kinderen mogen zich in hun vakantie uitleven met de wapenstok op het schild van een agent. Want: 'Zo leggen wij de verbinding naar de jeugd.' Echt waar. Dat stond er! Ik heb in mijn leven al een hele stoet maffe pedagoochelaars voorbij zien trekken, maar zo zout heb ik het nog nooit gegeten.

Een van de grote problemen in ons land is hoe de agressie te beteugelen die politie en andere hulpverleners tijdens hun werkzaamheden ondervinden van het publiek. Wetenschappers verdiepen zich in de oorzaken van de problematiek. Beleidsmakers buigen zich over problemen bij handhaving en gedragsbeïnvloeding. Speciale maatregelen zijn getroffen, zoals de invoering van snelrecht. Er is een roep om strengere straffen. Er zijn cursussen opgezet in omgaan met agressie. Er is een campagne gestart 'handen af van onze hulpverleners'. En wat gaan we doen met onze kinderen in de vakantie? Juist: lekker meppen op de politie. En je dan verbazen als je ze later nog eens tegen komt terwijl ze het geleerde in praktijk brengen.

Ik sloot mijn ogen, telde tot honderd en probeerde mezelf in te prenten dat deze activiteit vast met de beste bedoelingen is bedacht. Ik zie een gezelschap om de vergadertafel zitten. En er is niemand, nee niemand, die iets beters dan dit kan bedenken om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de politie. Waarschijnlijk is het gewoon door dienders zelf bedacht. Wat vindt de jeugd aantrekkelijk aan ons? Eigenlijk niks, behalve op ons in meppen. Ja, laten we dát dan maar gaan doen.

Ik zuchtte diep en sloeg weer een pagina om. Wat ik toen las was fleurig maar ook wel treurig. De burgemeester van Brielle is op reis geweest naar de Baltische staten. Daar heeft hij inspiratie opgedaan om zijn gemeente op te fleuren. Met bloembakken zoals ze daar ook doen. Mooie gedachte! Maar beste burgemeester. Komt u dáár pas op dat idee? Daarvoor hoef je toch niet naar verweggistan? Was gewoon vakantie komen vieren in het mooie Westvoorne en u had volop kunnen genieten van fleurige bloembakken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant