Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

De lokalen

Actueel 495 keer gelezen

Volgend voorjaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Die trekken (nog) minder kiezers naar de stembus dan landelijke verkiezingen. Niet logisch, want de lokale politiek krijgt een steeds belangrijkere rol vanwege de toenemende overheveling van taken naar gemeentelijk niveau.

Lokale partijen, zonder binding met een nationale partij, zijn in die gemeentepolitiek steeds belangrijker geworden. Maar liefst 28% van de stemmen tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgebracht op lokale partijen. Het idee is dat een lokale partij beter voor de burger kan opkomen, juist omdat ze geen last hebben van partijpolitieke bindingen van bovenaf. Anderen vinden dat ontbreken van die 'lijntjes' juist een nadeel. Hoe kun je een vuist maken in Den Haag als je nog maar moet afwachten of je na beleefd aankloppen wordt binnengelaten? Hoe het ook zij, de lokalen schoten overal als paddenstoelen uit de grond.

Dat ze het beste met hun gemeente voor hebben blijkt wel uit hun namen. 'Gemeentebelangen' is een term die goed aanslaat: Gemeentebelangen Menaldumadeel, Gemeentebelangen Dongeradeel, Gemeentebelangen Tietjerksteradeel, de lijst is eindeloos. Met de komst van zo'n gemeentebelangenpartij is het verlangen naar intensievere lokale politiek niet gestild. Naast Gemeentebelangen Tynaarlo bestaat Leefbaar Tynaarlo, naast Gemeentebelangen Marum is er Toekomst voor Marum, Berkelland kent naast Gemeentebelangen Berkelland de partij Ondernemend Berkelland en ga zo maar door. Sommige lokalen vonden 'gemeentebelangen' waarschijnlijk te neutraal klinken en gingen bij het zoeken naar een passende naam creatief te werk. In Veendam ontstond zo de partij Veuruutkiek, in Noordoostpolder de Partij van vrije Poldermensen en wat dacht u van Wens4U (wij en Schagen voor U)?

Als je het landelijke woud aan lokalen ziet is het ongelooflijk dat er in Brielle nog geen lokale partij opstond. In Westvoorne zijn er sinds kort drie. Dat lijkt veel, maar is niet zo uitzonderlijk als je denkt. In Schiermonnikoog zijn vier lokale partijen, in Groesbeek zes en Almelo en Druten hebben er maar liefst zeven! Terug naar Westvoorne. Daar is al sinds 1980 Gemeentebelangen Westvoorne actief. In 2009 ontstond behoefte aan een nieuwe partij en werd de Partij Westvoorne opgericht. En sinds kort is er Inwonersbelang Westvoorne (IBW). Hoe gaat de kiezer een keuze maken? Partijprograma's vergelijken natuurlijk. Dat kan heel makkelijk op de betreffende websites. En de klus wordt aanmerkelijk vereenvoudigd door het feit dat GBW en IBW exact hetzelfde programma hebben. Merkwaardig want IBW ontstond juist door het uiteenvallen van GBW. Je zou een stevig verschil van inzichten verwachten, anders waren ze bij elkaar gebleven. Gelukkig is het nooit te laat voor een weg terug.

Bij al die lokale afscheidingsbewegingen zie je ook weer een beweging naar elkaar toe. Neem Dinkelland. Daar is Lokaal Dinkelland een voortzetting van de lokale partijen Gemeentebelangen Dinkelland, Democratisch Dinkelland, Lokale Democraten en Nieuw Dinkelland. Met die fusie pakten ze in 2014 bijna de helft van de zetels in de raad. Idee voor de lokalen in Westvoorne?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant