Afbeelding
Foto: Pixabay

Groen licht voor bloemrijke akkerranden

Actueel 556 keer gelezen

Regio - Bloemrijke akkerranden gaan de komende jaren kleurrijke linten vormen door het landschap van Voorne-Putten. De agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten (NVP) heeft voor de aanleg daarvan groen licht gekregen van de Landschapstafel (het samenwerkingsverband van overheden en natuurorganisaties).

Bij agrariërs op het eiland wordt komend voorjaar een strook akkerrand ingezaaid met bloeiende kruiden. Die zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook uiterst nuttig doordat ze insecten weglokken van de gewassen. Boeren hoeven daardoor minder gewasbeschermingsmiddelen te spuiten. Dat is hard nodig, gezien de alarmerende berichten over een onrustbarende daling van het aantal insecten.

Het positieve effect van de akkerranden compenseert ook ruimschoots het feit dat op die kilometers straks geen tarwe of graan groeit. Naast boer en insecten profiteren ook akkervogels en andere dieren van de bloemrijke akkerranden. Het NVP-akkerrandenproject voor de komende drie jaar vergt een investering van 75.000 euro. De provincie stelt daarvan de helft (37.000 euro) beschikbaar, de deelnemers financieren met eigen inzet eenzelfde bedrag. Naast het vergroten van de biodiversiteit op het eiland is de verwachting dat ook de waterkwaliteit zal verbeteren door de bloemrijke akkerranden, doordat er minder mest en gewasbeschermingsmiddel in het water terecht komen.

Met de bloemrijke akkerranden wordt een vijftal doelen gerealiseerd:
- verduurzaming van gewasbescherming op Voorne-Putten
- zorgen voor meer biodiversiteit in de randen op de akkers van Voorne-Putten
- waterkwaliteit helpen verbeteren in de sloten rondom de akkers
- zorgen voor een fraai landschap dat wordt gewaardeerd door boeren, burgers en recreanten
- zorgen voor meer voedselaanbod voor bestuivende insecten zoals hommels en (solitaire) bijen

Mocht u geïnteresseerd zijn om als deelnemer mee te doen aan het project "Bloemrijke Akkerranden'' dan kunt u zich voor 22 december aanmelden door een e-mail te sturen naarsecretariaat@natuurlijkvoorneputten.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant