Afbeelding
Foto: PR

Kerstactie laatste graftrommel in Oostvoorne: over de helft!

Actueel 389 keer gelezen

Oostvoorne – Intussen kent iedereen de laatste graftrommel in Oostvoorne. Ooit lagen er op Nederlandse begraafplaatsen zo'n 25.000, nu zijn er nog minder dan 1.000 over. Op 20 november begon de Historische Vereniging Westelijk Voorne (HVWV) een kerstactie om het geld bijeen te brengen om de graftrommel van meester Tammeling te kunnen restaureren.

De trommels waren populair in de periode 1870-1940. Ook op Voorne zijn er talloze geweest, maar kwetsbaar als ze zijn, zijn ze inmiddels allemaal verdwenen – op één na. Die is nog te vinden op de begraafplaats aan de Voorweg in Oostvoorne. De kans is groot dat de trommel er ooit is neergezet door de kinderen van de lagere school aan de Burgemeester Letteweg in Oostvoorne. Hendrik Tammeling was namelijk daar hoofdonderwijzer,  toen hij in 1934 op 47-jarige leeftijd overleed.

Gulle gevers
De afgelopen weken deden veel mensen mee aan de kerstactie en maakten ze een gift over om de restauratie te financieren. Ook het spaarvarken dat afgelopen zaterdag op de gezellige kerstfair op het terrein van museum De Duinhuisjes stond, had geen reden tot klagen. Het stond in de sneeuw, maar wel onder de paraplu en talloze bezoekers deden een paar euro's in de felroze spaarpot. Er waren ook mensen bij wier ouders bij meester Tammeling in de klas hadden gezeten. Korrie Korevaart, lid van de HVWV, is blij: 'We hebben nu bijna de helft van de 500 euro voor de restauratie bij elkaar. Iedereen weet weer wat een graftrommel is.'

Kerstactie
Het restauratieatelier in Veenhuizen, in de persoon van Pieke van Doorn, kan de trommel gelukkig nog restaureren. Zij heeft in 2018 tijd om de trommel in zijn oude glorie te herstellen. Het ziet er naar uit dat dat ook zal gebeuren: de HVWV heeft gemerkt dat er veel mensen hart voor oude graftrommels hebben. Ongetwijfeld kan de vereniging rond Kerst aan Veenhuizen laten weten dat de restauratie door kan gaan!

Wie meer wil weten of informatie heeft over het verhaal achter steen en trommel (oude foto's?), kan bellen: 06 2417 3646. Voor een kleine of grote financiële bijdrage:
bankrekening NL94 RABO 03502.60.222 t.n.v. de Historische Vereniging Westelijk Voorne, o.v.v. Graftrommel.

Foto (Korrie Korevaart): Spaarvarken met graftrommels op de kerstfair bij De Duinhuisjes
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant