Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Verkiezingen gemeenteraad

Actueel 385 keer gelezen

Voor je het weet is het maart en dan is het weer zover: gemeenteraadsverkiezingen. Ze zijn niet populair bij de kiezer. De opkomst neemt sinds de jaren negentig steeds verder af. Landelijk lag die opkomst in 2014 op 54 procent, maar een opkomst onder de 50 procent was geen uitzondering. En dat terwijl de gemeenten steeds meer bevoegdheden en budget krijgen.

Denk aan de decentralisaties in het sociale domein. Wat zijn de taken van de raadsleden? Ze bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Ze controleren of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert. De leden van de gemeenteraad maken de begroting en controleren het financiële jaarverslag van de gemeente. Ieder raadslid moet dus goede kennis hebben van financiële processen en overzichten. Ieder gemeenteraadslid is een volksvertegenwoordiger. Een lid van de gemeenteraad moet goede contacten met de inwoners van de gemeente hebben. Bij deze laatste punten zetten inwoners nogal eens vraagtekens. Wordt de gemeenschappelijke portemonnee optimaal beheerd en is er wel deskundigheid genoeg in huis om dat adequaat te controleren? En hoe zit het met dat contact met de burgers?

Er is steeds meer gelegenheid voor overleg en inspraak, maar hoe effectief zijn die contacten? Binnenkort krijgen we daar een mooie proef van in Brielle. De inwoners mogen deze maand zelf met plannen komen voor het levendiger maken van de binnenstad. De gemeente wil de historische kern van de vestingstad een opknapbeurt geven. Brielle hoopt zo meer bewoners en toeristen te trekken. De enige voorwaarden die de gemeente aan de bewoners stelt bij het maken van de plannen, is dat die rekening houden met het historisch karakter van de stad en dat het financieel haalbaar is. Hoeveel geld er precies voor de opknapbeurt is, wil de wethouder overigens niet zeggen. Dat lijkt me best een complicerende factor bij de plannenmakerij. De gemeenteraad is uiteindelijk het orgaan dat bepaalt welke plannen van bewoners er worden uitgevoerd, zegt de wethouder. Uiteraard, zo hoort het. Maar dat is precies waar bij inspraakprocedures vaak de schoen wringt. Eindeloze sessies en uiteindelijk hebben veel mensen het gevoel dat er niet naar ze geluisterd is en daalt de motivatie om nog eens aan zoiets mee te doen. Hopelijk loopt het bij dit project niet zo demotiverend, maar in de praktijk is het niet eenvoudig om zo'n project goed te managen.

Een uitdaging voor de inwoners en de raad.En voor je het weet staan dan de verkiezingen voor de deur. Hoe motiveer je kiezers om naar de stembus te komen? Wat weten burgers over de taken van de gemeenteraad en kunnen ze beoordelen of die goed zijn uitgevoerd. Wie deed wat? Wie kwam met constructieve bijdragen, wie gaf alleen maar tegengas en wie zat er rustig bij te dommelen? Hoeveel kiezers waren in de gelegenheid om dat alles nauwgezet te volgen? Alle politieke partijen hopen dit probleem op dezelfde manier op te lossen. Binnenkort vinden we hun folders weer in de brievenbus met fraaie terugblikken en mooie plannen. Daar zullen we het mee moeten doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant