Afbeelding
Foto: PR

Nieuw jaarprogramma FutureLand

Actueel 373 keer gelezen

Maasvlakte - FutureLand presenteert voor 2018 een gevarieerd programma. Het jaar begint met een even boeiende als leerzame fossielendag over vondsten op het Maasvlaktestrand. Kort daarop volgt op Valentijnsdag een romantische vaartocht met diner. Op www.futureland.nl staat de volledige agenda voor 2018 vermeld.

Zondag 28 januari komen deskundige paleontologen en archeologen naar FutureLand. Het informatiecentrum over Maasvlakte 2 staat dan in het teken van de fossielen die dagelijks op het Maasvlaktestrand worden gevonden, met extra aandacht voor micro-fossielen. Neem al je vondsten mee en laat ze beoordelen door de botten-, artefacten-, gesteenten- en schelpenexperts! Het laatste nieuws over unieke, recente vondsten hoor je tijdens de gratis lezingen door de experts.

Maasvlakte 2, de uitbreiding van de Rotterdamse haven, is opgespoten met zand diep opgezogen uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is rijk aan fossielen uit lang vervlogen tijden. Botten, tanden en kiezen en geweien, ze vertellen allemaal een verhaal over de bewoners van toen. Zo'n 30.000 jaar geleden bevolkten mammoeten, hyena's en vele andere diersoorten de bodem van de huidige Noordzee. Op deze fossielendag staan de botten-, artefacten-, gesteenten- en schelpenexperts klaar om al jouw vondsten te determineren. Experts geven tijdens lezingen achtergronden en inzichten over het leven voor onze kust tijdens de laatste IJstijd. Toegang is gratis.

Lezingen

12.30 uur & 14.30 uur Walter Langendoen (Lid Werkgroep Steentijd Noordzee WSN): 'Fossielen zoeken op het Maasvlaktestrand, hoe doe je dat en wat vind je in het gruis?' 

14.00 uur Charlie Schouwenburg (expert Oervondstchecker.nl, specialisatie roofdieren): 'Roofdieren van de Nederlandse stranden.'

Gratis kinderworkshop

13.00 uur & 15.30 uur Joanna Smolarz: 'Microfossielen uit het Maasvlaktegruis.'Tijdens deze workshop krijg je uitleg welke fossielen je in het gruis van het Maasvlaktestrand kan vinden. En waar moet je op letten om ze op te sporen? Bijvoorbeeld muizentandjes van 100.000 jaar oud. Daarna ga je zelf zoeken in vers gruis van Maasvlakte 2. Gevonden fossielen zijn direct te bekijken onder de microscoop en worden gedetermineerd.

De workshops worden begeleid door Joanna Smolarz en vinden aansluitend plaats op de lezingen van Walter Langendoen. Deelname is voor kinderen tot en met 12 jaar (maximaal 16 deelnemers per workshop). De gevonden fossielen mag je mee naar huis nemen. Deelnamebewijs is op te halen bij de informatiebalie.

Bottendokters

Tijdens de Fossielendag word je uitgebreid geïnformeerd over het behandelen en bewaren van fossiele vondsten. Walter Langendoen legt het proces uit van ontzilten & prepareren. Gedurende de gehele dag kan je bij de volgende experts terecht met je meegenomen fossielen:

· Charlie Schouwenburg (Oervondstchecker.nl, specialisatie roofdieren)

· Hester Loeff (Oervondstchecker.nl)

· Hansjorg Ahrens (Educator bij Naturalis, specialisatie Pleistocene zoogdieren)

· Walter Langendoen (lid WSN en voorlichter FutureLand)

· Marcel Niekus (Stichting Stone en lid WSN, specialisatie: vuurstenen werktuigen)

· Sander Schouten (Natuurhistorisch Museum Rotterdam, specialisatie reptielen, amfibieën en zoogdieren)

· Jerry Streutker (lid Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, specialisatie zoogdieren, vogels, vissen en reptielen)

Stands

Laat je uitgebreid informeren door Dutch Shark Society of de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) over hun werk en de dieren die je kan tegenkomen tijdens je zoektocht op het Maasvlaktestrand. Gevonden-Verloren.nl is aanwezig met een stand over metaaldetectie. Martin van Hees geeft uitleg over het zoeken op het strand en metaaldetectie op een zoute ondergrond.

Prijsvraag

Raad jij tijdens de Fossielendag hoeveel schelpen er in een enorme glazen pot zit? De winnaar ontvangt een echte mammoetkies!

Valentijnsvaart 14 februari

Woensdagavond 14 februari vaart de FutureLand Ferry als ware 'Love Boat' door de nieuwe, sprankelend verlichte havens van Maasvlakte 2. Vaar mee tijdens de romantische tocht en word óók verliefd op de Rotterdamse haven. Om 17.45 uur is de ontvangst op de Ferry met een welkomstdrankje. De FutureLand Ferry gooit om 18.00 uur de trossen los. Tijdens de extra lange rondvaart (90 min.) zie je het nieuwste havengebied van Rotterdam, met de modernste containerterminals in bedrijf. We varen ook richting Europahaven, waar containerschepen van over heel de wereld worden gelost en geladen.

Romantisch diner

Onderweg worden jullie in de watten gelegd. De ontvangst begint feestelijk met een glaasje bubbels en heerlijke bruchetta's. Eenmaal aan tafel genieten jullie van een heerlijke kaasfondue, compleet met brood en verschillende groenten, verzorgd door restaurant New Fork. Uiteraard vergezeld van een drankje. Als feestelijke afsluiting maken jullie gebruik van een dessertbuffet met uiteenlopende huisgemaakte zoetigheden en een chocoladefontein. De kosten voor deze 'Valentijnsvaart' bedragen € 37,50 per persoon. Kinderen tot en met elf jaar varen en eten mee voor € 25,00 en tot en met 2 jaar gratis. Reserveer deze betoverende vaartocht via www.futureland.nl. Come aboard, we're expecting you!

Over FutureLand
FutureLand is toegankelijk voor jong en oud, je beleeft er de haven van de toekomst. FutureLand ligt midden in de Rotterdamse haven en biedt uitzicht op Maasvlakte 2 in ontwikkeling. Het informatiecentrum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Van 28 april tot 1 oktober is FutureLand ook alle zaterdagen geopend. De toegang is gratis. De FutureLand Express en de FutureLand Ferry staan het gehele jaar klaar voor rondritten en vaartochten door de nieuwe havens. Het informatiecentrum is in de ANWB-verkiezing Leukste uitje van 2017 gekozen als tweede leukste uitje van Zuid-Holland. Bekijk het jaarprogramma op www.futureland.nl. Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8360.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant