Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Vriendelijkheid

Actueel 360 keer gelezen

De borden voor de posters van de politieke partijen staan weer klaar. Straks kijken de lijsttrekkers ons opgewekt en vriendelijk aan als we een rotonde nemen. Aan het begin van een nieuwe periode hebben ze er allemaal zin in. Helaas blijven ze niet altijd even vrolijk. Het valt op hoe bars, cynisch, zuur of bozig sommige raadsleden uit de hoek kunnen komen als ze het niet eens zijn met een voorstel dat aan de orde is. Zou het komen door de enorme werkdruk, de toenemende verantwoordelijkheden, de kritische houding van burgers? We weten het niet. Feit is dat politiek niet bekend staat om gezelligheid.

Daarom was het zo'n opluchting toen een scheidend raadslid uit Brielle er nu eens op wees dat de afgelopen raadsperiode hier wél in goede harmonie verlopen was. Coalitie en oppositie hadden volgens haar fijn samengewerkt om Brielle zo goed mogelijk te besturen. Dat is precies wat wij burgers willen horen. Geen onnodig gekissebis, maar gewoon lekker doorwerken met z'n allen. Helaas voegde ze er nog een opmerking aan toe waar je – als je héél goed je best deed – aanstoot aan kon nemen. Ze riep iedereen op om vooral naar de stembus te komen en eindigde met de zegswijze: je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. Wie zou daar over kunnen struikelen, denkt u? Nieuwkomers natuurlijk! Overal in Nederland verschijnen nieuwe partijen op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook in Brielle. En een woordvoerder van de nieuwe partij vond het niet vriendelijk dat een gevestigde politica zo'n opmerking plaatste. Man man, je slaakt als kiezer een moedeloze zucht als je zoiets leest. Het is ook altijd wat of het deugt niet.

Waarom die uitspraak niet aangegrepen om er adequaat en met een beetje humor op te reageren? Ja beste kiezers, u weet inderdaad wat u heeft, maar u kunt het nog véél beter krijgen. Namelijk met ons. Want weet u wat wij gaan doen? En dan som je uitgebreid al je slimme, doordachte, constructieve plannetjes op, waarna de kiezer er niet meer omheen kan: die spurt op 21 maart naar het stembureau om het vakje van de nieuwkomer zo duidelijk als het maar kan aan te kruisen.

Maar nee, we gaan alweer zitten zeurpieten voor we goed en wel begonnen zijn. Als iedereen nou eens wist hoe moe de kiezer daarvan wordt. Het is toch geen wonder dat de helft thuisblijft? Wat zouden kandidaten beter kunnen doen? Liefst niet beschuldigend naar een ander wijzen, maar zich beperken tot het aanprijzen van de eigen pluspunten. En niet vaag, maar lekker concreet.

Wij kiezers willen graag weten hoe toekomstige bestuurders onze gemeente willen maken tot een plek waar het aangenaam, veilig, mooi, schoon wonen is. Met fijne winkels, goede toegangswegen en een huisartsenpost in de buurt. Hoe dan ook: wees vriendelijk voor elkaar. Voor je het weet zit je met elkaar in de coalitie (of oppositie) en dan is een goede werksfeer wel zo handig. Laat het zeuren en zeiken aan columnisten over, die doen het met plezier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant