Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Sleepwet

Actueel 183 keer gelezen

Probeer je voor te stellen. Je ouders gaan met vakantie naar een zonnig land. Je hebt ze vrolijk uitgezwaaid. Een paar uur later word je gebeld door je zus. Heb je het nieuws gehoord? Er is een vliegtuig neergestort. Het zal toch niet? Bellen, appen, twitteren, wachten. Verwarring, angst, hoop. Dan het bericht: het was de vlucht die je ouders boekten. Neergestort door een terroristische aanslag.

Probeer je voor te stellen. Je zoontje gaat met school op kamp. Met de bus. Die krijgt een ongeluk op de snelweg, omdat hij inrijdt op een tankwagen die plotseling in brand vliegt. Gevolg van een bomaanslag. Er zijn doden te betreuren en gewonden met ernstige verbrandingen. Het blijft lang onduidelijk tot welke groep jouw kind hoort.

Probeer je voor te stellen. Je broer werkt in Rotterdam. Hij reist veel met de metro. 's Morgens hoor je in het nieuws dat er een ontploffing was in een metrostation. Welk station? Hoe laat? Waar was je broer? Waarom neemt hij zijn telefoon niet op?

Probeer je voor te stellen. Je loopt door de supermarkt met je winkelwagentje. Nog even langs het brood en dan naar de kassa. Ineens gegil bij de ingang. Een groep mannen met bivakmutsen en wapens rent de winkel in. Ze beginnen in het rond te schieten. Je laat je op de grond vallen en probeert weg te kruipen achter een stapel dozen. Naast je ligt een vrouw die niet beweegt. Er vormt zich een plasje bloed om haar hoofd.

Denkbeeldige voorbeelden. Maar niet onrealistisch. Voorbeelden van aanslagen die een lange en grondige voorbereiding hadden. Er werden plannen gemaakt, overleg gevoerd, wie doet wat, waar, wanneer, hoe? Er werd getelefoneerd, appjes verstuurd, gemaild. Er werd op internet gezocht naar informatie, locaties, routes.

Veiligheidsdiensten kunnen dit soort dataverkeer onderscheppen als ze daartoe gemachtigd zijn. Maar dat mag niet van ons. Want er is een kans dat ze daarvoor bij hun onderzoek ons internetverkeer 'meeslepen'. Dan zouden ze lezen dat we onze zus mailen over dat heerlijke recept van uiensoep. Ze zouden zien dat we in de buurtapp vragen of iemand een ladder te leen heeft, om die ene scheve dakpan recht te kunnen leggen. Ze zouden ontdekken dat we onderbroeken bestellen bij een webwinkel. Dat we bankieren bij een bank waarvan de directeur een idioot hoge salarisverhoging ontving. Dat we daarover grappen maken op twitter. Dat we een vakantie hebben geboekt in een Italiaans hotel voor deze zomer. Dat we kijken op buienradar of het gaat regenen. Misschien zouden ze zelfs ontdekken via welke streamingsdiensten we muziek luisteren. En dat we eindeloos netflixen.

Nee, wie zou nou willen dat ze dát over ons te weten zouden komen? Je weet maar nooit wat ze met die gegevens gaan doen. Het is wel te hopen dat wanneer er een aanslag in ons land plaatsvindt we het met z'n allen kunnen opbrengen om dan niet te vragen waarom 'ze' het niet hebben kunnen verhinderen.

Uit de krant