Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Adem halen

Actueel 118 keer gelezen

Er ging weer wat mis in de Botlek. (Er ging ook veel goed, maar u weet: slecht nieuws gaat voor alles…) Zondagochtend brak er een grote brand uit bij een metaalverwerkingsbedrijf. Er kwam veel rook vrij en inwoners van Rozenburg werden gewaarschuwd via NL-Alert. Ramen en deuren sluiten, ventilatiesystemen uitzetten en binnen blijven. Altijd een akelig, opgesloten gevoel. Wat is er precies aan de hand? Hoe lang gaat dit duren? Via de website Rijnmondveilig werden mensen op de hoogte gehouden. Dat wil zeggen: degenen die over voldoende digitale vaardigheid beschikken. En weten van het bestaan van de website. En niet toevallig lekker lagen te slapen met de ramen open.

Wat voor stoffen zouden er vrij komen bij zo'n brand, vroeg ik me af. En waar waaien die precies naartoe? Er werd gewaarschuwd dat bij de verwachte verandering van windrichting Maassluis onder de rook kon komen te liggen. Bewoners van Voorne kwamen er dit keer weer goed vanaf. Wij roken niets. Maar betekent dit dat we ook geen schadelijke stoffen inademden?

De laatste tijd wordt er veel gepubliceerd over de gevaren van fijnstof voor onze gezondheid. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes in de lucht. Een deel van het fijnstof komt van natuurlijke bronnen zoals opwaaiend stof en zeezout. Bijna 80% van de hoeveelheid fijnstof in de lucht wordt echter veroorzaakt door menselijk handelen. Zo ontstaat fijnstof bij verbrandingsprocessen in de industrie en het verkeer, in de veehouderij en door houtkachels en sigarettenrook. Dan moet er hier op Voorne ook wel wat in de lucht dwarrelen. Hoe staat het ermee?

Dat is te zien op de site van het luchtmeetnet. Zondagmiddag zocht ik naar de luchtkwaliteitsindex op een kaart die ieder uur ververst wordt. Op heel het eiland Voorne werd de kwaliteit aangeduid als 'matig'. In Oostvoorne, Tinte, Brielle, Zwartewaal, Vierpolders en Hellevoetsluis minder goed dan in Rockanje. Maar ook daar: 'matig'. Wat betekent dat in de praktijk? Dat wordt uitgelegd: 'U hoeft uw gebruikelijke activiteiten niet aan te passen. Bent u gevoelig voor luchtverontreiniging? Overweeg dan lichamelijke inspanning te verminderen.'

Zouden mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten hun werkgever kunnen vragen om extra pauzes? En zou die werkgever dan kunnen zeggen: stopt u eerst maar met roken, open haard stoken en barbecueën voor u bij mij aanklopt? Dat waren van die vragen die bij me opkwamen toen ik naar het kaartje staarde. En hoe zit het met het dagelijks leven thuis? Volgens dit kaartje kan ik het beter rustig aan doen met sporten, tuinieren en andere klussen om het huis. Of ik zou moeten verhuizen naar een gebied met de kwalificatie 'goed' op de index. Ik speurde heel Nederland af. Tevergeefs. 'Goed' is het nergens meer in ons land. Een schrale troost. Tot slot het goede nieuws: beter dan hier is het nergens. Als u tenminste op het zuidwestelijke puntje van Voorne woont. En er niets ontploft of in brand staat in het Rijnmondgebied bij noordoostelijke wind.

Uit de krant