Afbeelding
Foto: Koos Dansen

Lepelaarexcursie bij het Quackjeswater

Actueel 500 keer gelezen

Rockanje - Zaterdag 12 mei organiseert Natuurmonumenten een lepelaarexcursie naar het Quackjeswater. Inschrijven is noodzakelijk en kan alleen via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl.

 Al enige decennia is het eiland in het Quackjeswater een belangrijke broedplaats voor een grote kolonie lepelaars. Deze grote witte vogels delen de kolonie met evenzoveel zwarte aalscholvers. Vanaf het uitkijkpunt is er een mooi overzicht over de gemengde kolonie.

De lepelaars overwinteren van Zuid-Europa tot in Afrika en komen elk jaar terug om hier te broeden. Hun voedsel zoeken ze in de omgeving. Sommige zoeken voedsel in ondiep water langs het Haringvliet en in de randgebieden. Andere gaan bijvoorbeeld naar de Kwade Hoek aan de zeezijde van de Haringvlietsluizen op Goeree. Als voedsel dienen allerlei kleine vissen en garnalen. Hiermee is het Haringvliet en de mondig ervan dus een heel belangrijk voedselgebied voor zowel de oudervogels als hun jongen. Als dit jaar september de Haringvlietsluizen op een kier gaan, komt er meer trekvis vanuit zee het Haringvliet binnen. Vogelaars zijn zeer benieuwd wat dit gaat betekenen voor onder anderen deze lepelaars. De verwachting is dat zij kunnen profiteren van een groter voedselaanbod.

De excursie start om 10.00 uur bij de parkeerplaats ter hoogte van Duindijk 7 Rockanje en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Meer activiteiten?

Kijk op www.natuurmonumenten.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant