Molen Oostvoorne genomineerd voor Bankgiroloterij Molenprijs 2018 | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
Stichting STORM hoopt op de 200ste verjaardag van de molen van Oostvoorne in 2021 een 'museale maalderij' te kunnen openen. * Foto: Jos Uijtdehaage.
Stichting STORM hoopt op de 200ste verjaardag van de molen van Oostvoorne in 2021 een 'museale maalderij' te kunnen openen. * Foto: Jos Uijtdehaage. (Foto: Jos Uijtdehaage)

Molen Oostvoorne genomineerd voor Bankgiroloterij Molenprijs 2018

  •   220 keer gelezen   Actueel

Oostvoorne - Vorige week vrijdag werd de korenmolen van Oostvoorne bezocht door de jury van de Bankgiroloterij Molenprijs 2018. Dat bezoek was de officiële bekendmaking van de nominatie van de Oostvoorne Molen voor de Bankgiroloterij molenprijs 2018.

Door het projectplan van het bestuur van de aan de molen verbonden Stichting Ter Ondersteuning Restauratie Molen (STORM) om de maalderij bij de molen te restaureren en in te richten als museaal bezoekerscentrum, is de Oostvoornse molen één van de vijf molens in Nederland die meedingt naar de Bankgiroloterij Molenprijs 2018 ter waarde van 95.000 euro.

Stemmen
Sinds vorige week zaterdag (1 september) kan een maand lang gestemd worden op een van de vijf genomineerde molens in Nederland. De Oostvoornse molen heeft deze maand dan ook boordevol activiteitenprogramma om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Met de korenmolen heeft Oostvoorne een uniek stukje industrieel erfgoed in handen. Bij de molen zijn drie generaties maalwerktuigen bewaard gebleven, te weten de molen zelf, een uit 1902 daterende maalstoel en een hamermolen anno 1946-1948. De maalderij en bijbehorende werktuigen zijn een prachtige basis voor een bezoekerscentrum met mu­seale tentoonstelling.

Bezoekerscentrum 'De Maalderij'
Voor het behoud van de Korenmolen Oostvoorne op langere termijn is het nodig om een volwaardig bezoekerscen­trum te realiseren. Bovendien schept de aanwezigheid van drie generaties maalinstrumenten de mogelijkheid om een museale tentoonstellingsruimte te realiseren, die de geschiedenis van de maalbedrijvigheid op Voorne Putten en Zuid-Holland kan ontsluiten voor een breed publiek. De gemeente Westvoorne krijgt hiermee een nieuwe toeristische bezienswaardigheid.

Ambities versus beperkingen
De molen van Oostvoorne is de kleinste van het eiland Voorne-Putten en staat bekend om de kleinschalige, nos­talgische sfeer en knusheid. Het aantal activiteiten en evenementen bij de molen is de afgelopen jaren aanzien­lijk toegenomen. Sinds 2015 wordt er weer op ambachtelijke wijze diervoer geproduceerd op vrijwillige basis. De molen wordt inmiddels bezocht door circa 1.000 bezoekers per jaar. Naast de reguliere draaidagen worden er inmiddels ook circa 15 evenementen en activiteiten per jaar georganiseerd in en om de molen. De huidige ruimte en faciliteiten zijn echter ontoereikend zijn om zoveel bezoekers te ontvangen. De molen heeft geen water, riolering, toiletvoorziening of verwarming. De faciliteiten zijn te beperkt om nu en in de toekomst bezoekers adequaat te kunnen ontvangen. Dit remt de educatieve rol die de molen kan spelen voor met name regionale scholen. In 2021 bestaat de korenmolen van Oostvoorne 200 jaar. De viering van deze mijlpaal is de perfecte gelegenheid om het nieuwe bezoekerscentrum 'De Maalderij' te openen. Om deze ambitie te realiseren kan iedereen nu hel­pen.

Breng ook jouw online stem uit op de molen van Oostvoorne op molenprijs.nl/oostvoorne. Meer informatie over het project op: www.molenoostvoorne.nl/maalderij.

Fotografie: Jos Uijtdehaage


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>