Vanaf Koepel Zeeburg kijk je uit over de Maasvlakte
Vanaf Koepel Zeeburg kijk je uit over de Maasvlakte Foto: M. de Haas

Wandelen op Voorne-Putten

Actueel 474 keer gelezen

Voorne-Putten is een gebied met veel contrasten. Aan de ene kant de petrochemische industrie, aan de andere kant polders met dorpjes waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan.

Al lopend over het eiland ontdekken we van alles. Deze keer lopen we de 19,7 km lange Boeren en Baronnenroute. De uitgewerkte knooppuntenwandelroute route vind je op www.opvoorneputten.nl

Boeren en Baronnen
De route start in Rockanje bij de Tennelaplas, het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap. Hier steek je de weg over en volgt de knooppuntenroute achter de bebouwing van Oostvoorne. Je kunt vanaf het pad een blik werpen op Landhuis Olaertsduyn, een pand dat ruim honderd jaar geleden gebouwd is als jachthuis voor de familie Van Hoey Smit, die ook eigenaar was van het landgoed Strypemonde.

Koepel Zeeburg
Na een paar kilometer kom je in de buurt van het strand. De zee is teruggedrongen door de aanleg van de Maasvlakte, waar je op uitkijkt. Het gebied is veranderd in een slikkengebied. In de duinen vlak bij het strand vind je Koepel Zeeburg. De oorspronkelijke koepel werd gebouwd voor besprekingen van de Generale Dijkage, de voorloper van het huidige Waterschap. In 1942 werd de koepel door de Duitse bezetters gesloopt, waarna het tot 2014 duurde voor een exacte kopie van de koepel werd opgeleverd. Zij het niet op de oorspronkelijke locatie.

Mildenburg
Het strand bezoek je vandaag niet, of je moet na je wandeling nog wat verfrissing zoeken. Volg de Boulevard een paar honderd meter richting de dorpskern en sla dan af, Landgoed Mildenburg in. De buitenplaats bestaat al sinds het eind van de 16e eeuw. Eind 18e eeuw werd er een classistisch sterenbos met wandellanen en een boomgaard aangelegd. Delen van het landgoed werden verkocht en daarop werden nieuwe landhuizen gebouwd. Een ervan is 't Reigersnest, in Amsterdamse stijl gebouwd. Vanaf de Zwartelaan kan er een blik geworpen worden op het landhuis en de tuinen. Het oorspronkelijke landhuis, ook wel Huis te Oostvoorne genoemd, is gesloopt en het landgoed werd verkocht aan het Zuid-Hollands Landschap. Tijdens je wandeling passeer je de Stinzentuin, waarin meer dan 50, van oorsprong uitheemse plantensoorten bij elkaar gebracht.

Kooijsight
De route voert je voor een deel door Oostvoorne zelf en brengt je naar Kooijsight. Dit is verbouwd tot familiehotel, waarbij de gevel het 18e eeuwse karakter heeft behouden. Op het terrein staan diverse uitheemse boomsoorten, zoals de rode beuken die bij het toegangshek staan. De naam van de buitenplaats verwijst naar de eendenkooi, die vlak bij het huis lag. Kranenhout bestaat uit een boerderij, tuinhuis en tuinmanswoning. Begin 1900 werd het oorspronkelijke huis afgebroken en het bos omgevormd tot een park. Je bent ongeveer op de helft van de route, die je vervolgens weer langs een van de mooie landgoederen van Voorne voert: Schaapskooy. De vijver voor het huis is het restant van een oude dijkdoorbraak. Na een paar kilometer steek je opnieuw de weover en bevind je je weer in het duingebied. Volg de route tot het bezoekerscentrum.

Duinhuisjes
Mocht je nog tijd en zin hebben, bezoek dan de Duinhuisjes. Een bijzonder pittoresk openluchtmuseum dat teruggaat naar de tijd van de duinhuisjes, de kleine boerderijtjes in het duingebied. Hier woonden tussen 1800 en 1950 arbeiders, keuterboertjes en tuinders in eenvoudige woningen. De eerste huisjes waren simpel en goedkoop en vaak gemaakt van hout, takken en riet. Ze konden makkelijk afgebroken worden en ergens anders weer opgebouwd worden. In de loop der tijd werden tweedehands stenen gebruikt en kregen ze een pannendak. De inrichting bleef echter sober. Veel van de unieke boerderijtjes zijn gesloopt. Anderen zijn gemoderniseerd en daarom totaal onherkenbaar geworden. De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft een aantal duinhuisjes kunnen redden en ze herbouwd op een terrein waar al een duinhuisje stond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant