'Training maakt dat ik me beter kan inleven' | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
Hennie Buurman en Dini Muizer
Hennie Buurman en Dini Muizer (Foto: )

'Training maakt dat ik me beter kan inleven'

  •   31 keer gelezen   Actueel

Voorne-Putten - Ze begrijpt nu veel beter hoe dementie werkt en dat er veel verschillende soorten dementie zijn. Na het volgen van de training via Dementievriendelijke Samenleving en de Alzheimer Stichting kan Hennie Buurman beter omgaan met mensen met dementie, onder wie haar eigen schoonmoeder.

"Ik kan me nu veel beter in haar inleven. De training was daarvoor een uitstekend hulpmiddel". Met het gemiddeld ouder worden, is de kans op dementie groter. Dat is voor Stichting Dementievriendelijke Samenleving en Alzheimer Stichting aanleiding om trainingen te verzorgen hoe hiermee om te gaan. Zo is Dini Muizer uit Rockanje vorig jaar gestart met het geven van deze trainingen.

"Eigenlijk hoort dit gewoon bij me, ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt, dus ik ben blij dat ik de stap heb gezet", vertelt Dini. "Het is heel erg leuk om te doen, het is elke keer weer anders. Ik weet nooit van tevoren welke vragen er komen. De basis, de opleiding en de boeken, krijg ik van Dementievriendelijke Samenleving.'' Binnenkort geeft Dini de training in een tandartsenpraktijk. "Dat is een hele andere training dan ik onlangs aan een groep Turkse vrouwen heb gegeven. Zij spraken niet goed Nederlands, dus kwam er een vertaler bij. De dames waren ontzettend enthousiast. Dat doet me goed. Het is mooi om dat steentje te kunnen bijdragen, om mensen op weg te helpen hoe met dementie om te gaan".

'Onbekend maakt onbemind' gaat volgens Dini wat dat betreft vaak op. "Hoe meer mensen op de hoogte zijn hoe met dementie om te gaan, des te beter dat voor onze samenleving is. We worden nu eenmaal steeds vaker met mensen die in de war zijn geconfronteerd." De training die Hennie, vrijwilligster bij Service Bureau Ouderen (SBO) in Hellevoetsluis, volgde, duurde 2,5 uur en bestaat uit theorie en een rollenspel. "De vragen vanuit de groep staan daarbij centraal", licht Dini toe." Hoe reageer je bijvoorbeeld als iemand in een winkel even niet meer weet waar hij is. Ook een groep chauffeurs die mensen met dementie moet ophalen, leert hoe ermee om te gaan dat deze mensen niet altijd meteen klaar staan."

Voor Hennie is dat nu duidelijker. "De training was heel leerzaam. Ik ben nu beter in staat iemand op zijn gemak te stellen. Als ik naast mijn schoonmoeder op de bank zit en ik honderd keer naar haar verhaal luister, merk ik dat ze zich op haar gemak voelt. Dat zie ik aan de uitdrukking op haar gezicht. Erg mooi om te zien."

Ook een training volgen of zelf trainer worden? Neem dan contact op met Dini Muizer via dini.muizer@gmail.com of kijk op www.samendementievriendelijk.nl. Zelf een initiatief starten? Neem dan contact op met de projectleider Dementievriendelijke Samenleving Voorne-Putten: b.oomens@brielle.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>