Werkorganisatie Voorne ter ziele | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
Gemeenteraad en College van Hellevoetsluis
Gemeenteraad en College van Hellevoetsluis (Foto: gemeente Hellevoetsluis)

Werkorganisatie Voorne ter ziele

  •   214 keer gelezen   Actueel

Regio - Aanstaande donderdagavond zal via een motie het college van Hellevoetsluis de opdracht krijgen van de gemeenteraad om niet langer mee te doen aan de vorming van een Werkorganisatie Voorne.

Daarmee komt een eind aan een slepend traject dat jaren duurde en dat steeds verder in het slop raakte. De keuze is een gevolg van de eindrapportage van de kwartiermeester waarvan, tussen de regels door, de belangrijkste conclusie is, dat samenwerking tussen ambtenaren en diensten geen probleem oplevert, maar dat op een hoger niveau de echte problemen liggen. Tussen de mensen die eigenlijk voor de juiste sturing hadden moeten zorgen. Intern is de kritiek op die personen dan ook niet mals. De projectdirectie verdient een dikke onvoldoende. Toen vorige week aan de raad werd bekendgemaakt dat de kwartiermeester het rapport had ingediend, mocht de raad dat nog niet inzien. Eerst moest er een gezamenlijke brief van de drie colleges bij worden gemaakt. Daar was de raad niet blij mee en die drong aan op snelle toezending, wat daarna ook na enkele dagen gebeurde.

Het rapport
Al eerder wees de kwartiermaker erop dat de weg om via een AFO naar een bestuurlijke fusie te komen de minst efficiënte zou zijn. Na het zomerreces is geconstateerd dat het vertrouwen in elkaar en in het proces om tot een werkorganisatie te komen zeer laag is. Het doorzetten van het geplande traject gericht op een start per 1 januari 2019 was onverantwoord en was ook inmiddels praktisch niet meer haalbaar. Gekozen is voor een periode van relatieve rust als een soort van "time-out". In de conclusies van het rapport worden nu vier mogelijke scenario's aangegeven.

Hoe nu verder
Drie van de vier scenario's worden min of meer ontraden, maar een vierde waarin aan de colleges de gelegenheid wordt geboden on in februari met een alternatief te komen samen met een projectbegeleidingsgroep, bood kansen.Tijdens het Voorns Beraad bleek echter dat een meerderheid van de gemeenteraad van Hellevoetsluis per direct wilde stoppen zodat ook dat scenario vervalt.

Op weg naar één gemeente Voorne
Maar een einde aan de WOV betekent niet het einde van samenwerking en het streven naar één gemeente Voorne. Het mag op dit moment nog een stip aan de horizon zijn, maar de bereidheid om dit als een realistische optie te zien, lijkt zeker aanwezig te zijn. Een bestuurlijke fusie kan slechts een half jaar voor of na gemeenteraadsverkiezingen worden ingevoerd, zodat het jaar 2023 de eerste mogelijkheid is.

Voorns Beraad
Het Voorns beraad stopt niet. Nadat de drie gemeenteraden maandagavond in goede harmonie uit elkaar waren gegaan, gaan de gezamenlijke gesprekken van de gemeenteraden gewoon door op de weg die leidt naar een goede behartiging van de belangen van het eiland Voorne.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>