Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Herindeling

Actueel 298 keer gelezen

Fuseren, dat woord klinkt als een regelrechte bedreiging. Of je nu in de haven werkt, of bij de politie, of bij een zorginstelling: meteen gaan de hakken in het zand. Ten eerste heeft niemand zin in iets dat hem wordt opgelegd. Ten tweede is er de vraag: waarom? Maar bovenal speelt de vraag: wat gebeurt er met mijn werkplek? Wie gaat er aan de poten van mijn stoel zagen?

Ook bij gemeentelijke herindelingen is er weinig enthousiasme te bespeuren. Is dit nou nodig? Alles ging hier toch prima? Wat blijft er over van onze identiteit? Deze week zijn er in vele delen van het land verkiezingen vanwege gemeentelijke herindelingen. In totaal fuseren volgend jaar 38 gemeenten tot 12 nieuwe. Dat voelt vaak als een vijandelijke overname en er is meestal een jarenlange verbitterde strijd aan vooraf gegaan.

In de gemeente Goeree-Overflakkee is de strijd alweer enige jaren geleden afgesloten. In de Hoeksche Waard worden de laatste achterhoedegevechten geleverd. Zinloos. De vijf gemeenten op het eiland worden samengevoegd. Oud-Beijerland is de grootste gemeente en die gaat natuurlijk 'de baas worden', is het idee. Dat voelt als een messteek in het hart van iedere Hoeksche-Waarder. Ook al wordt van alle kanten benadrukt dat dit onzin is: men weet wel beter.

Ook op Voorne is de herindelingsstrijd losgebarsten. Wat Oud-Beijerland is voor de Hoeksche Waard, dat is Hellevoetsluis voor Voorne: de grote broer die ons komt opslokken. Groot gevaar dus voor Brielle en Westvoorne. Maar waarom eigenlijk die angst voor de grote boze buitenwereld? Tegenstanders van fusie vrezen 'grote-stads-problematiek'. Iedereen die wel eens in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht heeft gewoond (en dat zijn er heel wat!) schiet bij dit argument in een deuk en heeft moeite er weer uit te komen. Natuurlijk, in de peuterspeelzaal lijkt een kleuter heel wat mans, maar kom op zeg, Hellevoetsluis heeft nog geen 40.000 inwoners. Het is een aardig dorp, meer niet.

Natuurlijk gebeurt er meer dan in nóg kleinere dorpen, dat is logisch. Maar wat voor effect zal zo'n herindeling dan bijvoorbeeld op de criminaliteit hebben? Dat een Hellevoetse inbreker denkt: hé, we zijn nu één gemeente, ik hoef me niet meer tot mijn oude werkterrein te beperken, ik ga eens aan de slag in Brielle? Trouwens, die kleine dorpjes zijn ook niet zo vredig als ze lijken. Was het niet Oostvoorne, waar begin deze eeuw een brute moord werd gepleegd op een jonge vrouw?

Ja maar, ja maar, onze identiteit dan? Ons verenigingsleven, wat gaat dáár mee gebeuren? Nou, dat gaat deels naar de knoppen omdat er sowieso nauwelijks vrijwilligers meer te vinden zijn, herindeling of niet. En voor een deel gaat alles door zoals het was. Veertig jaar geleden moesten Oostvoorne en Rockanje samengaan. Iets vreselijkers kon je je bijna niet voorstellen. En wat zien we nu? Ieder dorp heeft nog steeds zijn eigen voetbalclub, zijn eigen muziekvereniging en zijn eigen lampionoptocht.

Toch hebben we nu weer last van fusiefobie. Ooit wonen we allemaal in de gemeente Voorne en dan kijken we hier glimlachend op terug.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant