Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Toeristentrekkers

Actueel 99 keer gelezen

Tot voor kort wilde ieder gemeentebestuur samen met ondernemersverenigingen alles in het werk stellen om toeristen te lokken. Toeristen zorgen voor een rinkelende kassa en dat is immers het doel waarnaar we streven in ons leven. Tot men er hier en daar achter kwam dat het gerinkel van die kassa akelige neveneffecten kan hebben. Zo is Amsterdam geswitcht van toeristen lokken naar toeristen weren. De 'verpretparkisering' moet stoppen en nu wordt alles in het werk gesteld om de toerist te laten ontdekken dat het – met een beetje goede wil – in 27 andere gemeentes in Noord-Holland en Flevoland eigenlijk ook een beetje Amsterdam is.

Het lijkt een luxe-probleem, dat in onze regio nog niet aan de orde is. Toch begonnen onlangs bewoners van Ouddorp ook te morren. Ze balen van de zomerdrukte in hun dorp. Toeristen zijn net pubers: leuk en aardig, maar je moet er niet teveel bij elkaar zetten. Die kritische grens hebben Brielle en Westvoorne nog niet bereikt. Deze gemeentes doen nog alles om recreanten aan te trekken. Brielle gaat de binnenstad en de haven aanpakken. Eerst nog even draagvlak creëren en de neuzen één kant op krijgen. Dat gaat vast lukken. De roze koppen op het Ravelijn knikken ons bemoedigend toe.

En Westvoorne? Wat moet daar gebeuren? Sommige senioren willen het autostrand weer reanimeren. Anderen rillen bij het idee alleen al. Een fietspad door de duinen dan? Dat is al jaren een 'running gag' die steeds weer opduikt tijdens gemeenteraadsvergaderingen. Sommigen vrezen dat deze dorpse traditie van de agenda zal verdwijnen bij de toekomstige gemeentelijke herindeling. Onlangs was er een compleet nieuw plan. Een vliegveld voor ultralightvliegers. Voor wat? Voor ultralightvliegers. Dat zijn piloten die extreem lichte vliegtuigjes besturen. Volgens de initiatiefnemer zou zo'n vliegveld buitenlandse toeristen trekken en daarmee wat leven brengen in de slaapgemeente. Zou het iets zijn voor Rockanje? De gemeente gaf een vergunning voor een demonstratievlucht. Een aantrekkelijke show zou wantrouwige dorpelingen over de streep kunnen trekken. Maar dat feest ging niet door omdat het vliegtuigje al voor de demonstratie elders crashte. Ja, je kan ook wel eens teveel leven in de brouwerij brengen.

Maar wat dan? Er bestaat serieuze angst dat de groeiende zandplaten voor de kust afschrikwekkend zullen werken op badgasten. De kust zou langzamerhand in een soort waddengebied kunnen veranderen. Wat dan? Je zou zeggen: snel een excursie organiseren naar de waddeneilanden. Dan kunnen bestuurders en ondernemers zien hoe men daar goud uit blubber weet te vissen. Wellicht willen de waddeneilanders, net als Amsterdam, graag wat toeristen doorsluizen naar onze regio.

Als dat alles niet voldoende effect heeft, moeten Rockanjenaren hun hoop vestigen op de heropening van het plaatselijke huis voor dames van plezier. Huize Sonja stopte onlangs met de business, maar er ligt een vergunningsaanvraag voor een nieuwe Sonja. Of de buurt er zo blij mee zal zijn? Misschien gaat de voorkeur dan toch uit naar de ultralightvliegers of, zoals van Speyk al zei: 'dan liever de lucht in.'

Uit de krant